RECOMANAT PER
Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor

El sucre de coco és un endolcidor que s’ha utilitzat tradicionalment a Indonèsia i Filipines. Recentment ha arribat al nostre entorn i és molt valorat per les seves qualitats nutricionals.

Las bondades del azúcar de coco

El seu cultiu és sostenible i s’obté a partir d’un nèctar que es recull de la flor del cocoter, no del fruit, de manera que no posseeix el sabor característic del coco. Aquesta saba s’escalfa artesanalment fins a obtenir un xarop i encara més fins que cristal·litza en forma d’un sucre bru de deliciós aroma torrat.

La seva principal característica dietètica és que posseeix un índex glucèmic (IG) de 35, molt menor que el d’altres endolcidors, tenint com a referència el de la glucosa que és 100. El sucre blanc te un IG de 68, i la mel de 55. Això vol dir que el nivell de transferència de sucre en la sang del sucre de coco és més lent, sense pics ni baixades, de manera que permet el seu consum moderat en persones diabètiques. Millora la secreció d’insulina que regula els nivells de glucosa i greixos en la sang, i no altera el sistema hormonal ni immunitari. Això és degut a que conté més d’un 4,3% d’inulina, una fibra soluble prebiòtica que afavoreix el creixement de la microbiota intestinal benèfica i que retarda l’absorció de la glucosa. Ja que no altera el funcionament del sistema nerviós amb etapes d’excitació i depressió, és molt adequat per al seu consum en etapes de creixement i estudi.

Encara que el seu nivell de calories és similar al del sucre blanc, no estan buides de contingut

Està compost en un 71% de sacarosa i conté un 3% de fructosa i un altre quantitat igual de glucosa. Encara que el seu nivell de calories és similar al del sucre blanc, no estan buides de contingut. La seva elaboració integral permet que conservi una interessant porció nutritiva, superior fins i tot al xarop d’atzavara o la mel, amb minerals com fòsfor, magnesi, calci, potassi, ferro, coure i zinc, així com vitamines B1, B2, B3 i B6. Igualment, és ric en polifenols amb funcions antioxidants. La presència de tots aquests components permet que els seus sucres es metabolitzin sense haver de extreure’ls del propi organisme, de manera que no genera desmineralització òssia.

Conté petites porcions d’àcids grassos de cadena curta i també de proteïna, amb 16 aminoàcids, entre ells tots els essencials. És especialment ric en glutamina que, juntament amb el coure, inhibeix l’ànsia de menjar aliments dolços, ja que es pot fer servir com a font d’energia. Per això el sucre de coco permet un consum contingut i sense tendència a l’addicció, ja que ajuda a mantenir la sensació de sacietat durant més temps.

El sucre de coco és molt adequat per al seu consum en etapes de creixement i estudi

L’ús del sucre de coco és molt fàcil a la cuina. El seu sabor és deliciós i només ha de incorporar-se de manera similar al del sucre convencional en infusions, postres, batuts o llets vegetals, pel que suposa una alternativa saludable i rica. Igualment serveix d’ingredient en l’elaboració de pa de pessic, galetes o flams, perquè es pot caramel·litzar.

Amb tot, el seu consum ha de ser discret, ja que un excés també pot provocar obesitat i augment dels triglicèrids. El sucre de coco és ideal per a complir una funció puntual dins d’una dieta equilibrada, en la qual els dolços suposen només una petita part del total.

Autor: Mercedes Blasco. Nutricionista vegetariana i filòsofa bonavida099.blogspot.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2018