Fins fa alguns anys, es creia que els fruits secs oleaginosos eren desaconsellats per a la salut cardiovascular a causa del seu contingut gras, però avui en dia, són moltes les investigacions que confirmen les seves moltes bondats per a les artèries i el cor, destacant especialment el seu efecte favorable “anti-colesterol”.

Frutos secos molidos en piedra

Composició dels fruits secs

S’ha demostrat que el greix dels fruits secs està format per àcids grassos monoinsaturats o poliinsaturats, els quals en ser fàcilment metabolitzats, no tenen tendència a dipositar-se en el nostre organisme. És a dir, que a igual quantitat de calories consumides, els  fruits secs engreixen menys que altres aliments com els lactis, el peix, els carnis, o els dolços refinats. També són molt ben tolerats pels diabètics i no produeixen àcid úric.

Els fruits secs aporten proteïnes gairebé completes i en major percentatge que la carn, ous, peix o cereals

En contrast amb els aliments d’origen animal, els fruits secs contenen abundants substàncies fitoquímiques i antioxidants com l’àcid elàgic, flavonoides, compostos fenòlics, fitosterols i isoflavones que ens protegeixen de l’arteriosclerosi, l’osteoporosi i el càncer. Pel que fa a minerals, són molt rics en calci (l’ametlla especialment), ferro (pistatxo i cacauet), magnesi i fòsfor; a més de zinc, manganès, coure i seleni. Són una bona font de colina i de vitamina E, folats, àcid pantotènic i vitamines B1, B2 i B6 (el 75% de la vitamina B1, es destrueix quan se li aplica calor intensa o al torrat).

Com elaborar una crema de fruits secs que sigui saludable

Amb la industrialització excessiva dels aliments, podem trobar-nos amb cremes de fruits secs molt poc recomanables a causa del procés de producció que destrueix gran part dels seus nutrients en aplicar temperatures excessives al producte, bé en el procés de torrat, o bé en la mòlta , en realitzar-la amb molins i fulles metàl·liques. A més, la indústria convencional sol afegir olis i greixos hidrogenats així com sucre, minvant els seus valuosos beneficis.

Per tot això recomanem les cremes de fruits secs suaument deshidratats o lleugerament torrats i elaborades amb només 100% fruits secs, i mòlts en molí de pedra, per mantenir les propietats nutricionals i organolèptiques de sabor i textura. Pel que fa a la pell dels fruits secs, és recomanable consumir-los sense, pel fet que aquesta resulta indigesta.

Beneficis d’utilitzar molí de pedra

Menor temperatura, menor enranciment, menor destrucció de nutrients, i una textura més lleugera i cremosa.

Així es fa: Descripció del procés de la mòlta en pedra dels fruits secs

Así se hace: Descripción del proceso del molido en piedra de los frutos secos

Apliquem un mètode artesà i tradicional en què la matèria primera prèviament deshidratada o lleugerament torrada es mol entre dues pedres poroses gràcies al seu moviment rotatori i unes ranures situades al mig de les pedres.

Es tracta d’un procés lent, a una temperatura relativament baixa, pel fet que no hi ha fricció entre metalls, alliberant d’aquesta forma els olis naturals dels fruits secs, evitant el seu enranciment i aconseguint una textura molt lleugera i cremosa.

Posteriorment són envasats al buit en pots de vidre, per a preservar al màxim les seves qualitats i frescor i són distribuïts per les millors botigues d’alimentació eco i saludable.

Durant tot el procés s’apliquen els més estrictes controls de qualitat e higiene, segons les més altes exigències i estrictes requeriments de la certificació IFS.

Autor: Hilario Chiné Labrador, Director comercial de Granovita SAU, | www.granovita.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2018