Biográ, empresa pionera en la producció d’aliments saludables i sostenibles, afronta amb la nova direcció amb Ignasi Aguiló, el repte que està vivint el gruix del sector ecològic especialitzat: professionalització i millora comunicativa. Són canvis imprescindibles en opinió de Biográ, amb un producte d’alta qualitat que creix de forma imparable, sobretot en la gamma fresca, per les seves característiques i beneficis nutricionals, ambientals i socials.

Ignasi Aguiló Biográ

Què ha estat el que més ha canviat per a tu en passar de dirigir una empresa del sector convencional a fer-ho en l’ecològic?

El canvi més gran és formar part d’un projecte amb una missió clara i real d’augmentar el nombre de persones que opten per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient. És un objectiu que vivim tot l’equip en l’elaboració dels productes, des d’una I+D que els fa cada cop més equilibrats, fins la manera de comprar les matèries primes, produir al nostre obrador i vendre els productes. La sostenibilitat a llarg termini és cabdal en les nostres decisions.

Treballem amb transparència màxima, tant pel funcionament de l’empresa com en l’elecció de les receptes. En la composició dels nostres productes hi ha línies molt clares que respectem sempre.

La professionalització és imprescindible perquè el sector ecològic històric-tradicional avanci? Què està aportant a Biográ?

Biográ ha fet una gran tasca en els últims anys, tenint en compte els recursos inicials; avui el mercat demana eines molt diferents. Posem el focus en algú sensible a la proposta ecològica i això guia la nostra innovació, activació al punt de venda, connexió amb mitjans digitals i imatge de marca renovada. L’esforç del sector per conscienciar les persones sobre els beneficis de l’alimentació ecològica ha incrementat molt el consum i cada vegada tenim més consumidors, i més exigents.

Per satisfer les seves necessitats, ens interessa especialment l’experiència de compra, des de les motivacions que porten el client a comprar en un establiment o altre, fins com es mou en el punt de venda i escull un producte.

biográ sorribas

Des de l’escolta propera del consumidor ecològic de sempre, i del nou amb motivacions diferents, Biográ ha desenvolupat tres varietats d’hamburgueses vegetals amb base de soja texturitzada per a persones que veuen la necessitat de reduir el consum de carn per salut i ecologia, sense renunciar al millor sabor i textura.

També han tingut molt bona acollida les noves varietats d’hummus (tomàquet, pastanaga, kale), plats preparats (wok de verdures i tofu, quinotto de verdures i bolets, cigrons amb carxofes) i la nova gamma de productes de coco i snacks ecològics.

Quines eines o estructures falten al sector ecològic especialitzat? Falta comunicació entre les empreses?

Al canal especialitzat hi falten les eines consolidades al canal modern. Volem desenvolupar-les gradualment per dinamitzar la venda, atraure nous consumidors i fidelitzar-los.

Falta coneixement de l’evolució del sector que permeti clarificar riscos i oportunitats. També manquen eines d’optimització de la venda (com ara estudis sobre disposició dels productes a les estanteries) i la rotació a la botiga (segona exposició, xarxes socials, degustacions, promocions). L’establiment és un showroom on han de passar coses.

Respecte a la comunicació entre empreses, hi ha uns límits legals molt clars. A través d’organitzacions sectorials podem vertebrar accions en benefici de tots.

L’I+D de Biográ ha valorat l’evolució del packaging per fer-lo més sostenible?

Estem convençuts que cal avançar cap a un embalatge més sostenible i, a més, el consumidor ho demana. Per això, el 2019 en reduirem l’ús en dues categories de producte molt rellevants i farem inversions a l’obrador per reduir l’impacte dels envasos.

Penses que l’actitud activista transcendeix al consum?

#SaberComer vertebra la nostra missió. És important garantir la sostenibilitat dels materials que escollim i l’origen sense pesticides dels nostres ingredients. També la manera com els tractem i com gestionem els nostres residus.

Però el consumidor va més enllà. Equilibri nutricional en ingredients i quantitats, reduir el malbaratament alimentari, productes de proximitat i reciclatge també formen part d’una cadena cada cop més sòlida per a les noves generacions.

Ara bé, tot plegat ha d’anar acompanyat d’una excel·lent experiència en el sabor dels aliments, no n’hi ha prou que la proposta sigui saludable.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològica
Llegir Bio Eco Actual Gener 2019