RECOMANAT PER
Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor

Per captar realment la diferència entre farines integrals i farines refinades, cal comprendre quines són les aportacions decisives dels cereals. Aquest grup d’aliments es considera bàsic en la dieta pel seu complex equilibri nutricional.

Harinas integrales vs. Harinas refinadas

No obstant això, quan es consumeix pa, pizza, pasta o brioixeria elaborats amb farina refinada, aquesta categoria es posa en dubte. Per veure fins a quin punt és cert, comparem els valors de nutrients per 100 gr. de farina de blat integral i refinada, seguint la base de dades BEDCA.

Comparem els valors de nutrients per 100 gr. de farina de blat integral vs. refinada

Carbohidrats

Precursors de la glucosa, font energètica de l’organisme i el cervell. Augmenta el midó de 62 gr. en la farina integral a 75 gr. en la refinada, el que immediatament es veu reflectit en el seu índex glucèmic, molt més elevat i poc apte per a persones diabètiques.

Fibra

Disminueix de 9 gr. en la farina integral a 3.5 gr. en la refinada. La seva funció és estimular el trànsit digestiu, retardar l’absorció dels greixos, equilibrar la glucosa i afavorir una flora intestinal. La seva manca és causa de la generalització del restrenyiment.

Proteïnes

Disminueix lleument el seu nivell, de 11,5 gr. a 10 gr. La seva aportació és considerable si tenim en compte el volum de farines en la dieta. És limitant en l’aminoàcid lisina, que es compensa prenent-los amb llegums.

Greixos

Es troben en el germen dels grans sencers. En la farina refinada, es perden totalment, mentre que integral aporta més de 2 gr. d’àcids grassos de molt alta qualitat, la meitat d’ells, poliinsaturats.

Vitamines

El descens és radical. De 1.5 mg de vitamina E a la farina integral passem a només 0.3 en la refinada. La B9 o àcid fòlic passa de 36 a 24 ug, mentre que els nivells de B3 o niacina descendeixen de 5.5 mg a només 0.6 a la blanca. La riboflavina o B2 es redueix de 0.13 mg a un miserable 0.05 mg. La B1 o tiamina passa de 0.4 a 0.1, una quarta part, i la B6 o piridoxina es redueix a la meitat, de 0.4 mg a 0.2 mg.

Aquestes vitamines són fonamentals per al sistema nerviós central i la seva aportació quotidiana en una dieta rica en pans o derivats elaborats amb farines integrals pot ser decisiva per evitar ansietat, estrès, insomni, falta de concentració o depressió. Estimulen el metabolisme i regeneren els teixits de les cèl·lules de la pell.

Minerals i oligoelements

També es veuen greument alterats a la baixa. Si a la farina integral el nivell de calci és d’uns considerables 37 mg, a la refinada és menys de la meitat, només 16 mg. Per la seva banda, el ferro es redueix en dues terceres parts, de manera que l’aportació inicial seria de 3.5 mg, i en la farina blanca amb prou feines arriba a 1.2 mg. El mateix succeeix amb el potassi que passa de 350 mg a 135 mg i amb el fòsfor, de 330 mg a 120 mg. Les pèrdues són encara més significatives en el magnesi, que passa de 120 mg a 20 mg i en els oligoelements antioxidants zinc, de 2.9 mg a 0.6 i seleni, de 53ug a 7ug!

L’anàlisi fet sobre farina de blat és extrapolable a altres cereals com espelta o sègol

És molt evident que les farines de cereals als quals se’ls ha extret el germen i el segó s’han empobrit visiblement. El seu valor dietètic queda seriosament qüestionat, aporten una menor qualitat nutritiva amb un major índex calòric. L’efecte d’aquest descens tan destacat marca la diferència entre aliments remineralitzants i altament nutritius quan estan elaborats amb farina integral, completa, i aliments que han devaluat la seva qualitat, perquè aporten energia gairebé buida.

Autor: Mercedes Blasco. Nutricionista vegetariana i filòsofa bonavida099.blogspot.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològica
Llegir Bio Eco Actual Gener 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here