Els nens cada vegada consumeixen més cafeïna. Un estudi recent als Estats Units va revelar que fins a tres quartes parts dels nens/es de 2-11 anys la prenien diàriament. 

¿Pueden los niños tomar cafeína?

En el passat, els nens tenien difícil accés a aquesta substància, ja que es trobava principalment en el cafè i en el te. No obstant això, avui dia trobem cafeïna en desenes de productes a l’abast dels nens, principalment en els refrescos de cola i en les begudes energètiques i per a esportistes, a més d’en la xocolata i en les begudes xocolatades i fins i tot en alguns medicaments.

Quins efectes té el consum de cafeïna en els nens?

En gran part encara són desconeguts, ja que la majoria dels estudis s’han dut a terme en adults. La cafeïna a dosis baixes (menys de 400 mg / dia, equivalent a 3-4 tasses de cafè o 10 tasses de te negre) no té efectes negatius en els adults i podria tenir alguns efectes positius, com augmentar l’alerta i la capacitat de concentració i disminuir la sensació de cansament.

A més, el cafè i sobretot el te, tenen una alta concentració d’antioxidants. El consum regular de te verd sembla tenir un paper protector davant les malalties cardiovasculars, l’infart cerebral i alguns tipus de càncer.

No obstant això, en els nens, la cafeïna pot ser més perjudicial que beneficiosa, ja que el seu cervell en desenvolupament és molt més sensible als seus efectes. Els nens i adolescents que consumeixen regularment cafeïna mostren més ansietat, hiperactivitat i problemes de son. A més la cafeïna en els nens produeix taquicàrdia i elevació de la tensió arterial a dosis molt més baixes que en els adults. La intoxicació aguda per cafeïna després de prendre diverses unitats de begudes energètiques, ha produït convulsions, arítmies cardíaques i fins i tot la mort d’alguns adolescents en els últims anys.

Els nens i adolescents que consumeixen regularment cafeïna mostren més ansietat, hiperactivitat i problemes de son

Un problema afegit és que les begudes i refrescos amb cafeïna aporten molt sucre, que pot potenciar els efectes de la cafeïna en el cervell infantil.

Algunes associacions mèdiques recomanen que els nens i adolescents no prenguin més de 2,5 mg de cafeïna per kg de pes corporal al dia. Per a una nena de 5 anys i 20kg això suposa 50 mg, la quantitat continguda en una tassa de te negre o en un refresc de cola. Però altres institucions, com l’Acadèmia Americana de Pediatria, van més lluny i desaconsellen qualsevol quantitat de cafeïna en els menors de 12 anys.

Com a pares, és important que sapiguem on es troba la cafeïna i que limitem al màxim l’accés dels nostres fills a aquests productes.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològica
Llegir Bio Eco Actual Gener 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here