La deficiència de ferro és la causa més freqüent d’anèmia en la infància. Els nens petits necessiten molt més ferro que els adults, i no obstant això moltes vegades la seva gana és limitada i tendeixen a rebutjar molts aliments rics en ferro.

Nutrición infantil: Mandarinas para prevenir la anemia

El ferro es troba en abundància en el regne vegetal. Els llegums, els fruits secs, les llavors i els cereals integrals són molt rics en ferro. Algunes verdures aporten també ferro, mentre que les fruites en general en tenen poc, excepte que hagin estat dessecades (els tomàquets secs són una font excel·lent de ferro).

Llavors, què tenen a veure les mandarines amb el ferro?

Tenen molt a veure. La raó és que el ferro vegetal s’absorbeix poc. Les mandarines tenen molt poc ferro, però són riques en una substància que, quan es combina amb el ferro en el nostre intestí, aconsegueix que absorbim molt més ferro dels aliments. Aquesta substància és la vitamina C. El ferro i la vitamina C han d’estar al mateix temps en el nostre intestí, per tant hem de prendre’ls en el mateix àpat. Si mengem un plat de cigrons al migdia i una mandarina en el berenar, no aprofitarem l’efecte de la vitamina C en l’absorció de ferro.

Una o dues mandarines amb un grapat de fruits secs i de llavors de gira-sol o carbassa són el piscolabis ideal a mig matí o a mitja tarda

Des d’octubre fins a finals de març és l’època no només de les mandarines, sinó de tots els altres cítrics, que també són rics en vitamina C. Les mandarines solen ser les preferides per molts nens i nenes, pel seu sabor més dolç i perquè els resulta fàcil pelar-les i menjar-les. Una o dues mandarines amb un grapat de fruits secs i de llavors de gira-sol o carbassa són el piscolabis ideal a mig matí o a mitja tarda en aquesta època de l’any. També es poden prendre de postres. Altres formes d’aprofitar les propietats dels cítrics en l’absorció de ferro és prendre un suc de taronja o d’aranja fet a casa amb l’esmorzar, menjar una taronja de postres, o afegir a l’aigua del menjar suc de llimona o de llima. El suc de llimona o de llima també es pot afegir al guacamole i a moltes amanides.

Si ja tenen deficiència de ferro o anèmia ferropènica, els nens han de prendre suplements de ferro, sempre prescrits i supervisats per un metge (mal usats poden ocasionar problemes greus de salut). L’alimentació per si sola no pot curar l’anèmia, però ens ajudarà a prevenir-la en el futur. Aprofita aquests mesos d’hivern per omplir l’alimentació dels teus fills de taronges, mandarines, aranges i llimones, i sempre que puguis, que siguin de cultiu ecològic i de proximitat.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2019