Sevilla acull de nou en la seva tercera edició del 22 al 24 de Març la Fira BioCultura, al Palau d’Exposicions i Congressos, FIBES. Aquesta és la trobada entre tots els actors del sector bio. Tant a nivell professional, com també amb el seu públic, el consumidor d’aliments ecològics, de cosmètica i moda responsable i sostenible, de benestar i salut. 

BioCultura Sevilla ¡La Feria de Marzo!
Ángeles Parra, Directora de BioCultura, atenent als periodistes en la darrera edició de BioCultura Sevilla

BioCultura és un bon lloc on acostar-se i conèixer les ofertes de turisme responsable, artesanies, onegés i, en general els diversos aspectes que envolten un estil de vida d’acord amb els principis de l’ecologia.

La Unió Europea defineix l’agricultura ecològica com “aquella que es basa en un sistema sostenible que respecta el medi ambient i el benestar animal, però també inclou totes les altres etapes de la cadena de subministrament d’aliments (subministrament de matèries primeres, processament, emmagatzematge, transport, distribució i serveis minoristes).”

Els principis base de l’agricultura ecològica a Europa són la prohibició de l’ús de pesticides químics i fertilitzants sintètics; la restricció de l’ús d’antibiòtics en el bestiar; la total exclusió d’OGM (Organismes Genèticament Modificats) i l’aplicació de rotació de cultius. En poques paraules, respecte al sòl, a la salut i a la biodiversitat. BioCultura Sevilla serà aquests dies l’aparador del moviment ecològic.

El creixement del sector és imparable

Als conscienciats antics se sumen els joves, els millennials, amb una major cultura sobre la importància de l’alimentació en la salut, que comencen a ser pares i mares i que, per descomptat, volen el millor per als seus fills. I no són pocs, al voltant d’un 30% de consumidors bio tenen menys de 35 anys. Aquest creixement es dóna a tot el món i no podia ser menys a Andalusia, l’extensa regió productora (un 51% del total de tot Espanya) d’oliveres, fruites, fruits secs, cítrics, hortalisses, mel, etc… Apuntava recentment Agustín Peláez al diari Sur: “Espanya supera actualment els dos milions d’hectàrees dedicades a l’agricultura ecològica (2.018.802 hectàrees). És avui per avui el país de la Unió Europea que més superfície dedica a la producció orgànica, amb el 17% del total de la UE (12,1 milions d’hectàrees).”

Andalusia té registrades més de 976.000 hectàrees de superfície destinada al cultiu ecològic, amb gairebé 14.500 operadors i més de 1.700 empreses dedicades a activitats industrials ecològiques. Del total d’ecoemprenedors del sector, més del 30%, són dones.

L’organització de la Fira BioCultura es la devem a l’Associació Vida Sana, liderant des dels seus inicis la lluita per l’agricultura ecològica a Espanya i aglutinant petits i no tan petits productors, distribuïdors, consumidors, però també coneixement i divulgació, amb les seves múltiples conferències , ponències, show cookings i activitats, que es van desenvolupant al mateix temps que la fira, i que posen al dia de les tendències i necessitats del sector en creixement a tots els interessats.

El Festival “Mama Terra” a través de jocs i tallers ajuda a educar en el respecte a si mateixos i al medi ambient als més petits. La riquesa de gaudir de bona salut s’aconsegueix amb una alimentació variada i ecològica, predominantment vegetal, evitant la ingesta de plaguicides, pesticides, conservants, fertilitzants i antibiòtics, que malauradament formen part dels aliments convencionals. L’alimentació ecològica és la millor elecció per evitar malalties en els nens com al·lèrgies i asma, i enfortir el seu sistema immunològic.

Nosaltres, des de l’organització de la fira i des de Vida Sana, seguirem empenyent tot el necessari perquè el consum segueixi creixent en la comunitat (això és una necessitat urgent) i perquè la producció no decreixi ni s’aturi.” Són paraules d’Ángeles Parra, presidenta de l’Associació. Davant el canvi polític recent comenta: “el canvi de color ideològic en l’Administració andalusa no hauria d’afectar la bona salut del sector ecològic andalús”.

En aquesta nova edició de BioCultura Sevilla s’espera la participació d’uns 220 expositors i al voltant de 13.000 visitants que es reparteixen en percentatges de la següent manera:

Agricultura i alimentació biològica, el 64% (aproximadament 14.000 productes certificats); Cosmètica certificada 9%; Moda sostenible: 8%; Casa sana, 7%; Benestar i salut 7%; Eco-estil de vida: 5%.

En aquesta edició, l’organització sense ànim de lucre Ecovalia, fundada el 1991, que promou la producció i l’alimentació ecològiques en l’àmbit nacional i també fora, participarà activament, amb el seu president Álvaro Barrera al capdavant, amb els objectius principals de la PAC, el canvi climàtic i el nou reglament de producció ecològica. “El nostre repte és enfortir el sector, que any rere any creix en producció però també en consum, alhora que garanteix una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient, i és clau en la fixació de població rural.”, ens comenta.

Sevilla ofereix a més el seu encant com a ciutat, la tercera més visitada d’Espanya després de Barcelona i Madrid. La seva catedral, amb la Giralda; l’ Alcázar; l’Arxiu d’Índies i la Torre del Oro; les passejades pel casc antic, el parc de María Luisa; els barris de Triana i Los Remedios en el marge dret del riu Guadalquivir,… en fi, una ciutat per gaudir-la en aquests dies de març amb una mitjana de temperatura de 16 ºC, en què la primavera es comença a intuir en l’aire de les seves places.

És doncs BioCultura Sevilla, la Fira de Març, una cita que no es pot deixar escapar. Per ser l’escenari perfecte del panorama bio, per conèixer-se, tant consumidors com productors i distribuïdors, un lloc on intercanviar idees i projectes, comprar i vendre. L’horari per visitar-la és divendres i dissabte de 10 a 20 i diumenge de 10 a 19.

Los principios base de la agricultura ecológica en Europa son la prohibición del uso de pesticidas químicos y fertilizantes sintéticos; la restricción del uso de antibióticos en el ganado; la total exclusión de OGM (Organismos Genéticamente Modificados) y la aplicación de rotación de cultivos. En pocas palabras, respeto al suelo, a la salud y a la biodiversidad. BioCultura Sevilla será estos días el escaparate del movimiento ecológico.

Autora: Montse Mulé, Redactora

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019