El kuzu s’obté de la planta Pueraria lobata. Una planta fibrosa, amb fulles en forma de cor i enormes arrels. Les arrels aconsegueixen una longitud d’entre 1 i 2 metres i un pes que oscil·la entre 90 i 180 quilos. Les arrels estan entre les més grans del món!

plantas medicinales kudzu

Una curiositat de la planta de kuzu, és el fet que els nostres productors fan servir totes les parts de la planta: les fulles com a aliment per al bestiar, la fibra de les branques per elaborar teixits. No obstant això, el producte més conegut, és el midó que s’obté de les seves arrels.

Kuzu Blanco TerraSana
Kuzu Blanc de TerraSana

El Kuzu s’utilitza generalment com espessidor en la cuina japonesa, i és particularment eficaç per donar cos a sopes i salses.

Però què hi ha darrere? Com es cull el nostre kuzu?

Aquesta és una tasca acurada i que requereix de molt esforç i temps. Durant els mesos de desembre a abril, ni més ni menys que 300 “horikos” (nom que s’empra al Japó per als homes que recullen el kuzu) desenterren les arrels del kuzu amb molt de compte. Un treball ardu, però que exerceixen amb passió i respectant les regles de la natura.

Una d’aquestes és que el horiko només pot desenterrar les arrels de les plantes que tenen un mínim de 20 anys d’edat. Les arrels més joves han de seguir el seu curs.

Kuzu Gris TerraSana
Kuzu Gris TerraSana

Després de la collita es realitza el processament. Una tècnica tradicional, que el nostre productor i els seus avantpassats porten realitzant des de fa més de 150 anys.

Les arrels són tallades en trossos manualment, posteriorment es trituren, es xopen i s’esbandeixen. La pasta gruixuda que s’obté, es renta diverses vegades i es filtra en aigua de deu, fins que queda un midó d’un color blanc pur. Després aquest midó s’asseca, es talla en petits trossos i s’envasa.

Això crea un meravellós espessidor natural amb un poder excepcional.

El Tamari

El tamari és una deliciosa salsa de soja amb un intens sabor. Comunament usat com a condiment en sopes de miso, juntament amb sushi o simplement per afegir-lo a unes verdures.

Kuzu y Tamari: grandes aliados para tu salud y cocina
Així es fa: Tamari TerraSana

Però, t’has preguntat mai com s’obté el tamari? Doncs llegeix atentament, que et vull explicar la increïble història que hi ha darrere del tamari de TerraSana. Elaborat al Japó sota l’atenta mirada del mestre Tomoyasu, novena generació d’una família productora de tamari.

TerraSana Tamari Strong
Tamari Strong de TerraSana

Després d’una selecció acurada de les mongetes de soja, aquestes es couen i es barregen amb el koji. Durant tres dies, gràcies a les càlides temperatures i de l’alta humitat a la sala de fermentació, el koji creix explosivament. Posteriorment les mongetes de soja fermentades es barregen amb aigua i sal marina. Aquesta barreja s’emmagatzema en unes bótes de cedre de 100 anys d’antiguitat, lloc en el qual continua el procés de fermentació durant un mínim de 18 mesos.

Però això només és  una petita pinzellada d’aquest procés, ja que la barreja es cobreix amb draps de jute i una capa de pedres de riu disposades d’una manera molt especial. De tal manera que els productors de tamari extreuen acuradament una mica de tamari cada dia i l’aboquen delicadament sobre les pedres. I això no és tot, una vegada que el tamari posseeix el sabor i la qualitat òptima, és premsat. Un procés manual i també sorprenent. El tamari es disposa entre una espècie de llençols d’ 1 cm, fins a crear una torre d’unes 100 capes de tamari “empaquetat”.

A continuació, aquesta torre es premsa i es pressiona lentament durant dies. El líquid que s’obté és el nostre tamari.

Passió i respecte per la natura en tot moment donant lloc a un sabor únic!

Autor: Peter Jacobs, Director General de TerraSana

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019