Manuel Gálvez, juntament amb la seva esposa Belén Roca, és el fundador de Cadidiet, distribuïdora que des de fa 25 anys assorteix a supermercats i botigues especialitzades, herbolaris i dietètiques de tot Andalusia amb les principals marques nacionals i internacionals de productes d’alimentació i cosmètica ecològiques. Tots dos atenen els seus clients des de la seva empresa a Algeciras (Cadis).

Manuel Gálvez “El consumidor medio tiene actualmente mucho más conocimiento y responsabilidad frente a los productos que consume”

Com van ser els teus primers passos en el sector de la dietètica?

Ja fa 50 anys, coincidint amb els començaments de la dietètica i sent encara un nen, vaig començar a recol·lectar plantes medicinals per ajudar el meu pare en el negoci familiar. Després de recollir les diferents plantes amb les que treballàvem, les assecàvem i preparàvem per vendre-les als mercats d’Algeciras i la Línia. A més de plantes, també veníem espècies i alguns dels pocs productes dietètics que existien aleshores. Encara no existia cap producte Bio com a tal, tot i que crec que seria més fidel a la realitat dir que la pràctica totalitat de productes ho eren, ja que eren pocs els que feien servir adobs químics o pesticides i, molt menys, llavors transgèniques.

Quan i com decideixes crear una distribuïdora de productes ecològics?

Va ser als 22 anys quan vaig començar el meu camí com a distribuïdor, primer amb auto-venda només per a la província de Cadis fins que, alguns anys després, vaig estendre l’àrea de distribució fins abastar Andalusia Occidental primer i, més tard, tot Andalusia. Temps després, es va incorporar Belén, la meva dona, a la meva vida i a l’empresa. Ella va portar aires frescos i noves idees. L’empresa no ha parat de créixer i ara comptem amb 4.000 referències en distribució i unes 50 firmes, algunes d’elles porten amb nosaltres des del principi.

Creus que la demanda d’aliments ecològics a Andalusia es correspon a la producció?

A Andalusia hi ha una gran producció d’aliments ecològics, especialment de fruites i verdures, tot i que hi ha poques empreses transformadores i comercialitzadores. La major part del que es produeix s’exporta a l’estranger o a altres comunitats d’Espanya. D’altra banda, cal tenir en compte que altres països d’Europa estan molt més avançats que nosaltres en el consum d’aliments bio i poden oferir productes que aquí, si no fossin  importats, no es trobarien.

Està prou informada la societat andalusa sobre el benefici del consum d’aliments ecològics?

Gràcies a les noves tecnologies, el públic està cada vegada més informat i això ha fet que els consumidors hagin pres consciència de la importància de mantenir una bona alimentació, així com dels perills que pot comportar el consum de productes desnaturalitzats per l’efecte de pesticides i altres agents químics. Així i tot, crec que queda un llarg camí per recórrer, tot i que és innegable que en l’aspecte d’informació i presa de consciència, hem avançat moltíssim durant els últims anys.

Varia molt el consum d’una a una altra província andalusa?

Podem observar que els majors índexs de consum d’aliments bio tenen lloc en les àrees amb més desenvolupament sòcio- econòmic. El preu d’aquests aliments, superior al convencional, és en moltes ocasions un factor determinant. En el nostre cas, la província de Màlaga presenta un consum considerablement més gran que la resta de províncies, determinat en gran mesura per comptar amb una important població estrangera, amb una desenvolupada consciència cap als aliments bio i acompanyada d’un notable poder adquisitiu.

Com creus que serà el mercat ecològic d’aquí a 10 anys?

El consumidor mitjà té actualment molt més coneixement i responsabilitat davant els productes que consumeix. Crec que aquesta tendència continuarà en augment i amb ella, la contínua expansió d’aquest mercat. Segurament apareixeran grans cadenes, tal com passa en altres països, tot i que les petites botigues, per la seva proximitat, ampli coneixement dels seus productes i assessorament personalitzat, ofereixen avantatges insubstituïbles que faran que tinguin sempre un lloc molt important en el mercat.

Autor: Enric Urrutia, Director

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019