Tots hem sentit parlar de les prunes umeboshi, les prunes japoneses fermentades, i de les seves extraordinàries propietats nutricionals. És el fruit verd del Prunus mume, conegut com ume. Un aliment extremadament saludable, medicinal i alcalí, tan és així, que se’l considera un superaliment.

Ciruelas Umeboshi, fuente oriental de salud

En japonès significa “pruna seca”, i són utilitzades des de fa mil·lennis a Japó, Xina i Corea. El seu sabor és peculiar, entre afruitat, àcid i salat. El seu contingut en sal permet combinar-les amb altres aliments com l’arròs, aportant-li aquest punt de sal que l’arròs no té. Al Japó es consumeix com a guarnició, en boles d’arròs, com pasta o en vinagre per condimentar plats. Les prunes umeboshi es prenen amb te verd afegint-les-hi directament.

L’evidència més antiga del seu ús es remunta a la Xina fa 2.000 anys, on s’han trobat restes d’aquest aliment en excavacions arqueològiques. Al Japó la referència escrita més antiga és de fa 1.000 anys. La medicina tradicional xinesa la ve utilitzant com a medicina per tal de reduir la febre, tractar les nàusees, estimular la digestió i controlar la tos, prevenir malalties i ajudar al cos a eliminar toxines. Presenta activitat antimicrobiana oral que controla i prevé malalties dentals associades amb bacteris patògens de la boca.

Les prunes umeboshi tenen una capacitat alcalinitzant increïble

Hi ha evidències de que redueix el dany hepàtic, i pel seu poder alcalinitzant i detoxificador, protegeix les cèl·lules del dany causat per estrès oxidatiu.

Les prunes umeboshi tenen una capacitat alcalinitzant increïble, que es deu a l’alt contingut en àcid cítric produït durant el procés de fermentació làctica. En el procés es fan servir prunes verdes, fulles de shiso i sal marina. Les fulles de shiso, Perilla frutescens, són molt beneficioses per a la salut a causa dels seus components antimicrobians que permeten combatre les infeccions.

Les umeboshi són baixes en calories, però molt riques en vitamines, minerals, antioxidants i fibra. El seu valor energètic és de 33 calories per cada 100 grams, aportant vitamines A, C, E, tiamina i riboflavina. Entre els minerals és el ferro el més abundant, juntament amb el calci, magnesi, coure, zinc, fòsfor i potassi.

A l’hora de comprar-les és important saber el seu origen i sempre optar per productes certificats bio

A causa de la seva gran demanda a Àsia trobem umeboshi de producció industrial, on matèries primeres i processos han estat modificats i substituïts per tal d’obtenir un producte més econòmic. Per a això s’usa tints artificials i conservants que augmenten i permeten costos baixos de producció.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-Nutricionista, Biòleg.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019