Més de 700.000 persones moren cada any a tot el món (30.000 d’elles a Europa) per infeccions provocades per bacteris que s’han fet resistents als medicaments específicament creats per a combatre’ls (antibiòtics). Si la tendència es manté al ritme de l’última dècada, a mitjans d’aquest segle moriran per resistència als antibiòtics uns 10 milions de persones a l’any, segons han advertit reiteradament l’Organització Mundial de la Salut i la Comissió O’Neill creada pel govern del Regne Unit específicament per estudiar aquest problema.

Resistencia a los antibióticos provocada por la ganadería

Els antibiòtics són medicaments utilitzats per prevenir i tractar les infeccions bacterianes. La resistència als antibiòtics es produeix quan els bacteris muten en resposta a l’ús d’aquests fàrmacs. Així, s’ha de recordar que són els bacteris -i no els éssers humans ni els animals de granja-, els que es tornen resistents als antibiòtics.

La causa principal de l’aparició de bacteris resistents (de vegades coneguts com superbacteris) és que els humans -especialment, els habitants dels països rics- fem un ús incorrecte o exagerat dels antibiòtics (per exemple, l’automedicació) per tractar les nostres malalties .

Un altre important motiu de la proliferació de superbacteris està relacionat amb l’ús igualment exagerat i inadequat d’antimicrobians en ramaderia i aqüicultura, especialment en les grans granges i piscifactories en què s’utilitzen aquests medicaments per accelerar el creixement dels animals de forma fraudulenta o fins i tot per tractar animals sans amb el suposat objectiu de prevenir infeccions futures.

“El volum d’antibiòtics utilitzats en animals segueix augmentant a tot el món a causa de la creixent demanda d’aliments d’origen animal, sovint produïts mitjançant ramaderia intensiva”, destacava el doctor Kazuaki Miyagishima, director del Departament de Innocuïtat dels Aliments i Zoonosi de l’Organització Mundial de la Salut, coincidint amb la celebració de la Setmana Mundial de Conscienciació sobre els Antibiòtics, que es porta a terme des de fa set anys a principis del mes de novembre.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha aprofitat aquest any passat la setmana de conscienciació sobre els antibiòtics per recordar que “els agricultors tenen un paper clau per frenar la propagació de la resistència als antimicrobians entre els patògens que causen malalties, i poden realitzar una contribució important, simplement adoptant bones pràctiques d’higiene en les activitats quotidianes en les seves explotacions”.

“Quan fem servir els antimicrobians en les granges de forma excessiva, contribuïm a la propagació de la resistència antimicrobiana, ja que els patògens resistents passen al medi ambient a través dels residus animals i el vessament de l’explotació”, va advertir Juan Lubroth, Cap Veterinari de la FAO.

La FAO calcula que en l’actualitat s’estan utilitzant en animals a tot el món 27 classes diferents d’antibiòtics i només 89 països tenen sistemes fiables per recopilar dades sobre l’ús d’aquests medicaments en el bestiar. El diagnòstic de la FAO és rotund: “L’ús responsable dels medicaments antimicrobians no és només un problema en el camp de la salut humana”.

resistencia a los antibióticos ganadería

La població en general potser no conegui amb detall aquesta realitat però els antibiòtics s’estan utilitzant “àmpliament en els animals domèstics i en piscifactories, i fins i tot es polveritzen en cultius i horts fruiters per combatre infeccions que afecten els animals i plantes destinats a l’alimentació”, denunciava la FAO en un informe difós el passat 14 de novembre des de la seva seu mundial a Roma.

En concret, la pràctica més coneguda en ramaderia és la incorporació d’antibiòtics, “a vegades de forma rutinària, als pinsos, fins i tot quan els animals ja estan sans, per intentar evitar infeccions i que els animals s’engreixin més ràpid”, indicava la FAO.

Davant la perillosa utilització d’antibiòtics en ramaderia, els experts recomanen mesures sanitàries alternatives i molt més racionals. D’una banda, la massificació de les granges i l’acumulació d’animals en recintes petits i insalubres s’han convertit en unes de les fonts principals de malalties per a aquests animals.

En naus on conviuen milers de porcs, ovelles, pollastres o vaques sotmesos a estrès i exposició a tota mena de residus és relativament fàcil que una infecció es converteixi ràpidament en un brot epidèmic. La millora de les condicions de salubritat, la reducció dels caps de bestiar i la naturalització dels espais en què viuen aquests animals són algunes de les condicions imprescindibles per evitar que els antibiòtics mal administrats es converteixin en l’alternativa fàcil per mantenir en peu les explotacions ramaderes industrialitzades. Textualment, la FAO recomana als ramaders una cosa tan senzilla i lògica com aquesta: “Mantingui als animals secs i còmodes amb molt d’espai; reduir l’estrès animal redueix el seu risc d’infecció; el mateix passa si els alimenta adequadament i s’assegura que tinguin aigua neta”.

Sembla mentida però en ple segle XXI, la FAO ha de recordar als ramaders la conveniència de mantenir “net i sense deixalles el lloc on guardi els animals i les zones exteriors; netejar regularment el fem i el lloc on dorm el bestiar”. “Separeu els animals quan emmalalteixin per evitar la propagació de la malaltia, i sol·liciti assessorament veterinari immediatament per obtenir el diagnòstic i el tractament adequats”, indica l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació en l’últim punt del seu decàleg per reduir el problema de la resistència als antimicrobians. La salut dels animals de granja està en joc, i la dels humans també.

Fonts d'informació científica:
Review on Antimicrobial Resistence. Informe de la Comissió O'Neill https://amr-review.org/
OMS. Resistència als antibiòticos, febrer de 2018. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/resistencia-a-los-antibi%C3%B3ticos
FAO, Pàgina en internet especialitzada en resistència antimicrobiana. http://www.fao.org/antimicrobial-resistance/es/

Autor: Joaquim Elcacho,  Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019