Avui la coalició No Patents on Seeds! ha publicat un nou informe sobre patents de plantes atorgades per l’Oficina Europea de Patents (OEP) en 2018 i principis de 2019. Tot i la prohibició de l’atorgament de patents sobre reproducció convencional, l’OEP ha atorgat patents sobre melons, tomàquets, cebes , enciam, julivert i cogombre, tots els quals van ser produïts sense utilitzar enginyeria genètica.

End the legal chaos at the European Patent Office! ¡Caos legal en la Oficina Europea de Patentes!

Alhora, es van rebutjar les oposicions contra les patents d’ordi. Davant aquests esdeveniments, al voltant de 30 organitzacions han convocat una manifestació conjunta davant l’OEP el 27 de març. Aquest és el dia en què es reunirà el Consell Administratiu que representa els 38 estats contractants de l’OEP. Es sol·licita a l’assemblea que prengui mesures per garantir que les prohibicions siguin efectives.

És especialment difícil per a la reunió que, al juny de 2017, després de les protestes públiques, el Consell d’Administració, juntament amb el suport de les institucions de la UE, ja va prendre la decisió de prohibir les patents de plantes i animals que no es deriven de tècniques d’enginyeria genètica. No obstant això, al desembre de 2018, la Junta Tècnica de l’OEP va decidir que la decisió del Consell Administratiu no seria legalment vinculant. Per tant, des de principis de 2019, es podrien atorgar més patents.

En conseqüència, hi ha una situació legalment caòtica al OEP: la decisió del Consell Administratiu no és legalment executable ni suficient. Aquesta situació és especialment avantatjosa per a grans empreses, com Bayer (Monsanto), Syngenta i BASF, que busquen monopolitzar les llavors i les plantes i, per tant, prendre el control dels recursos bàsics per a produir el nostre menjar diària. Algunes d’aquestes companyies fins i tot estan exigint que es restitueixin les patents que van ser revocades.

La convocatòria per a la manifestació està recolzada per: Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), Arche Noah, agu – Arbeitsgemeinschaft der Umweltbeauftragten der Gliedkirchen der Evangelischen Kirche in Deutschland, BUND Naturschutz in Bayern e.V., Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND), Bundesverband Deutscher Milchviehhalter, Campact!,  Die Freien Bäcker, EDL – Evangelischer Dienst auf dem Lande, FIAN, Gäa e.V.- Vereinigung ökologischer Landbau, Gen-ethisches Netzwerk,  Genussgemeinschaft Städter und Bauern e.V., Gesellschaft für ökologische Forschung, IG Nachbau – Gegen Nachbau-Gebühren, IG Saatgut, Katholische Landvolkbewegung Deutschland (KLB), Kein Patent auf Leben!, Keine Patente auf Saatgut!, Kultursaat e.V.,  Sambucus e.V., Verband Katholisches Landvolk (VKL), Plataforma Transgénicos Fora, ProSpecieRara, Save our Seeds!, Slow Food München, SwissAid, Umweltinstitut München and WeMove Europe. La protesta començarà el 27 de març a les 11:00 i acabarà al voltant de les 14:00.

Per a més informació visiti www.no-patents-on-seeds.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019