La comercialització d’aliments ecològics ha entrat recentment en un nou escenari. Les grans superfícies, els hipermercats, els establiments delicatessen, el món de la restauració, la recent publicació del Pla de Contractació Pública Ecològica General de l’Estat, els seus organismes autònoms i les entitats gestores de la Seguretat Social, plantegen un abans i un després.

Actividades para profesionales en BioCultura Barcelona 2019

A més de l’ampliació de la gamma que tots els fabricants ecològics tradicionals, sense excepció, han anat realitzant en els darrers anys, destaquen els nous llançaments de grans empreses del sector agroalimentari nacional. Cal adaptar-se als nous temps i plantejar-se reptes i accions en la direcció que el canal especialitzat segueixi tenint pes i segueixi sent triat pels consumidors de productes ecològics davant la gran oferta de la distribució convencional.

Jornada Bio2B BioCultura Barcelona 2019

El sector ‘bio’ està creixent de forma exponencial però això comporta també els seus perills. Les grans empreses s’estan ficant en el que ells consideren un nou ‘nínxol de mercat’. Perquè les empreses clàssiques i noves del sector puguin sobreviure en aquest nou escenari cal dotar-se de noves eines i estratègies, ser competitius, ser molt creatius i molt dinàmics, crear sinergies i conèixer bé les tendències del mercat. Per BioCultura és vital desenvolupar dins de la fira aquestes activitats. En aquestes jornades s’ofereix informació molt interessant.

La resposta dels participants en anteriors convocatòries confirma l’encert de la iniciativa posada en marxa per Vida Sana i INTERECO. Ángeles Parra, directora de BioCultura BCN i responsable de la programació d’aquestes activitats a la fira, assenyala: “Aquesta activitat que posa en una mateixa taula a compradors i venedors del sector ha estat un gran encert i l’èxit s’ha repetit a BioCultura Madrid i Sevilla. Ara li toca el torn a Barcelona, on el divendres 10 de maig, es posarà en relleu la importància del canal HORECA”.

Jornada: Models Colaboratius a BioCultura Barcelona 2019

D’altra banda, una altra de les jornades professionals de BioCultura té per objectiu dotar d’eines a les botigues ecològiques per sobreviure en un món cada vegada més competitiu. Tindrà lloc el 9 de maig al Palau Sant Jordi. Les grans superfícies compren en grans quantitats i poden oferir preus assequibles per als consumidors, per aquest motiu una part de les vendes del sector s’estiguin desplaçant des de la tradicional botiga ecològica especialitzada al món de la gran distribució.

Per Ángeles Parra, “estem fent molt èmfasi, veient el que està passant en altres països, en eines de teixits col·laboratius entre establiments diferents però amb fins comuns. En altres països aquestes sinergies estan donant bons resultats i aquí és hora ja que ens unim una mica i que deixem de funcionar cada un pel seu compte. Experts del sector es dirigiran a responsables d’establiments ecològics amb anàlisis contrastats i profunds perquè aquests professionals puguin aprofundir en un treball eficient i efectiu que els aporti confiança i garanties d’èxit en un mercat cada vegada més complex “. Parra també adverteix que “les botigues han de comptar amb bons professionals en els seus taulells. Els establiments petits i mitjans tenen armes que mai podran tenir les grans superfícies. Han de ser prescriptors. Ha d’oferir qualitat, per damunt de tot. Informació de primera mà i molt ben documentada. En aquest sentit, la nostra associació també està duent a terme una sèrie de cursos per a crear bons professionals per les botigues i súpers ecològics. Gent que sàpiga què hi ha darrere de l’ecologia i que pugui aconsellar, assessorar, als consumidors en tots els detalls que caracteritza a aquest tipus de producció”.

Cata sensorial de vins a BioCultura Barcelona 2019

Els vins ecològics es consumeixen no només perquè estan lliures de productes químics nocius, sinó que, a més, es troben entre els més ben valorats també des d’un punt de vista organolèptic. L’univers del vi és tan ampli que en ell hi ha lloc per a tothom. I hem constatat que creix el nombre d’experts que valoren la riquesa dels vins ecològics, no només ja per conscienciació sanitària i / o ambiental, sinó també des d’un prisma més del sabor i de la qualitat. Per Parra, “els vins ecològics han arribat ja a les millors bodegues dels grans experts. I han arribat per quedar-se. Iniciatives d’aquest tipus, que organitzem en col·laboració de selectes experts, com són els responsables de Spanish Organic Wines (SOW) són imprescindibles.

El divendres 10 de maig, a les 11’30h, tindrà lloc aquesta interessant activitat a BioCultura Barcelona. Es tracta d’un tast sensorial de vins “bio”. Parlem d’una introducció teòrica al sector del vi ecològic a l’estat espanyol i d’un tast pràctic de vins ecològics de diferents zones del país. Es tracta d’uns dels subsectors del sector “bio” amb més puixança i amb més acceptació en el mercat internacional.

Espanya és el primer país mundial en vinya ecològica

Actualment no hi ha dades que ens permetin saber el nombre de vins ecològics en el món ja que no tots els països tenen dades estadístiques de vins “bio”, però sí que es disposa de dades globals, dades que cada any ens ofereix IFOAM a nivell mundial, i que, d’acord amb l’evolució del mercat mundial d’aliments ecològics, podem deduir que Nord Amèrica, la UE i la Xina són els que més estan creixent.

Espanya és el primer país mundial en superfície de vinya ecològica i un dels que més projecció té per seguir creixent en els propers anys

Si ens atenim a l’evolució del sector del vi ecològic al nostre país i segons dades que el MAPAMA publica anualment, veiem que l’any 2009 hi havia a Espanya 53.000 has de vinya ecològica i les últimes dades de 2017 parlen de 106.000 has, o que en aquell any, 2009 existien 408 cellers enfront de les 939 que hi ha a 2017.

Amb aquestes dades podem confirmar sense equivocar-nos que la demanda de vins ecològics és una realitat imparable i segons tots els indicis creixerà de forma sostinguda i durant molts anys ja que només representem el 11,2% de la superfície de vinya a Espanya i la demanda no deixa de créixer a nivell mundial. Els vins certificats com ecològics estan proposant al mercat diversos aspectes que de manera conscient o inconscient aquest està demandant.

Per a més informació sobre BioCultura Barcelona visiti www.biocultura.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here