BioCultura, la fira del consum responsable, arriba a Barcelona del 9 al 12 de maig, al Palau Sant Jordi. Arriba, doncs, la gran mostra del sector orgànic de tot l’arc mediterrani. Hi ha activitat en els estands comercials però també moltes altres activitats d’interès: mostres, tastos, tallers, MamaTerra pels més petits, cuina en directe, maquillatge ecològic, molta música en viu i ponències sobre alimentació i salut, agroecologia, etc.

BioCultura Barcelona: eclosiona el sector ecológico catalán ¡¡ABRIMOS PUERTAS!!

Les empreses que mostren els seus productes a BioCultura BCN són catalanes, de la resta de l’estat i moltes empreses, també, de tota Europa. Tot el Palau Sant Jordi i enormes carpes a més dels jardins donaran cabuda a la major fira de productes ecològics de l’estat. El sector “bio” a Catalunya viu un creixement exponencial. La superfície agrícola dedicada a Catalunya a la producció ecològica va créixer en 2018 un 5,02% en relació a l’any anterior. Ja hem arribat a les 210.818 hectàrees. De tota aquesta superfície, el 41% es dedica a la vinya; després, les oliveres (20%). I també, per aquest ordre, cultius extensius (18%), fruita seca (8%), fruiteres (3%) i hortalisses (2%). Són dades del balanç anual presentat l’1 d’abril coincidint amb el 25 aniversari del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE) per part del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Segons totes les dades i els informes d’experts, el consum també creix, i es preveu que continuï creixent en els pròxims anys. BioCultura BCN serà un reflex de tota aquesta ebullició, del 9 al 12 de maig, al Palau Sant Jordi: alimentació ecològica, productes ecocosmètics, tèxtil sostenible, casa sana i eco-estil de vida, etc.

Canal especialitzat

A Catalunya, i en bona part també de la resta de l’estat, el 29% dels compradors convençuts de productes ecològics ho fan de manera exclusiva en el canal especialitzat, un canal molt important dins del sector. Si parlem de compradors habituals, 7 de cada 10 solen comprar-los en establiments no especialitzats; i 2 de cada 10 compra en els dos canals. Els que compren en establiments no especialitzats, trien sobretot els hipermercats (71%). En el canal especialitzat, no hi ha un establiment que aglutini compradors sinó que es reparteix de manera similar entre la venda directa a l’agricultor, botigues especialitzades, herbolaris i petits establiments. Ángeles Parra, directora de BioCultura, diu que “en el sector orgànic estan passant moltes coses i a un ritme molt accelerat. Les grans empreses i les grans superfícies volen ficar-se en el mercat i l’estan fent amb molta celeritat. Nosaltres donem preferència a la gent del sector, a la gent que ha apostat per l’agroecologia des del principi. Per a nosaltres és molt important que l’essència del nostre sector no es perdi ara que, per fi, arriba l’expansió de l’aliment ecològic”.

Tendències

Són diverses les tendències que destaquen en el món orgànic. Creix el veganisme, amb una expansió de la producció vegana per a satisfer la demanda de més i més consumidors que se sumen a la dieta vegana o ovolacteovegetariana a tot el món (un 315% d’augment en UK estimat per a aquest any). Hi ha una tendència molt important també no només en la compra a granel, sinó a posar-li límit a l’ús de plàstics en l’alimentació, tant per les seves repercussions mediambientals com sanitàries. Augmenten els productes alimentaris per a nens i s’expandeix la cosmètica ecocertificada. També veurem, d’aquí a poc, com arriben al sector ecològic aliments elaborats a base de matèries primeres com el cànem, el Jackfruit i d’altres… I els fermentats continuaran creixent en forma de kombutxa i altres. Tot això passarà a BioCultura, que és, al mateix temps, reflex de la societat i avantguarda. Per a Ángeles Parra, “el sector ecològic és el sector més creatiu, més dinàmic i amb més dones i més joves de tot l’àmbit productiu català i de tot l’estat espanyol”.

Consumidors

“El 68% dels enquestats consumeixen productes ecològics i el motiu principal és la salut i la prevenció de malalties. És una tendència amb una projecció molt alta de futur. El 45% dels consumidors actuals augmentaran el seu consum de productes ecològics en els pròxims anys. Ja en l’actualitat, 1 de cada 3 productes, que compren els consumidors ‘conscienciats’, són ecològics”, ha comentat Xavier Cross, responsable de Shopper View de AECOC, que ha presentat un estudi en el que s’han recollit les dades actuals d’aquesta tendència.. “Cada vegada més restaurants, fleques i bars opten per oferir una oferta de productes biològics als seus consumidors”, ha afegit.

A més, s’han donat a conèixer dades molt interessants com que la principal entrada al producte ecològic es fa a través de les fruites i hortalisses, i, a partir d’aquí, comencen a provar un altre tipus de productes ecològics com els lactis, ous i olis, etc.”. Per a Parra, “el consumidor ‘bio’ està disposat a pagar més per un producte ecològic perquè coneix l’esforç que requereix aquesta producció i perquè sap que són productes d’alta gamma i més nutritius en tots els aspectes. Però això no significa que aquest consumidor pagui molt més, en general, per la seva cistella de la compra global. Per què? Perquè aquestes famílies que han canviat al món ‘bio’ són famílies que mengen més vegetals que animals, més de temporada que capritxos, més locals i més llegums… Tot això fa que, al final, la despesa quedi pràcticament igual que una cistella de la compra convencional. El consumidor ecològic no només consumeix ‘bio’, sinó que, a més, ha canviat molts hàbits de consum i duu a terme una vida molt més saludable i més ovolacteovegetariana. I, clar, gasta molt menys en metges. Són consumidors conscients. La publicitat fraudulenta de les grans multinacionals no els enganya”.

Moda sostenible i cosmètica econatural certificada: dos sectors en auge

L’interès per la cosmètica econatural creix any rere any. Les xifres mostren un creixement de 7-8% anual en els últims anys. No obstant això sembla que només un 35% dels europeus saben que diferència a aquest tipus de cosmètica de la convencional. Per això, per a ajudar-los en la seva presa de decisions, és imprescindible optar per la cosmètica certificada. A BioCultura s’admeten productes cosmètics certificats sota 20 normes diferents. Totes elles garanteixen que la seva composició és natural i lliure de productes químics perjudicials per a la salut o el medi ambient.

Una vegada més el sector de la cosmètica tindrà un paper destacat en BioCultura Barcelona amb la presència de mig centenar d’expositors de cosmètica certificada. BioCultura és una oportunitat per a poder conèixer de primera mà una mostra important de la cosmètica certificada que hi ha al nostre país. Durant els quatre dies que dura la fira els professionals i consumidors que la visitin trobaran una variada oferta tant d’empreses expositores com d’activitats. Podran conèixer les últimes novetats del sector, ja sigui visitant els estands o assistint a les conferències en sales o les 35 demostracions que s’ofereixen en el showroom Ecoestètica, espai destinat a això amb horari continu al llarg de la fira. Moltes de les activitats d’aquest any se centren en la nostra pell i com aconseguir mantenir-la sana i cuidada. Un altre aspecte a destacar és l’auge d’alternatives per a aquelles persones que volen reduir al màxim l’ús de plàstics i residus amb productes d’higiene sòlids com a sabons, xampús i desodorants. El sector de la cosmètica se suma al moviment zero waste davant la urgència de reduir al màxim l’ús de plàstic amb alternatives.

Respecte a la moda sostenible: Més de 40 empreses participen enguay a BioCultura, i es que cada vegada hi ha més consciència en els nous dissenyadors i empresaris que llancen marques al mercat. No fa tant era complicat trobar una botiga ja fos física o on-line, però avui dia ja disposem de moltes opcions, encara que de moment guanyen les on-line. Trobem alternativa a totes les peces i complements de vestir. La Moda Sostenible és permanent, peces que poden durar ja que la seva qualitat és molt alta. Per desgràcia no hi ha una regulació oficial del que es pot considerar una peça de roba sostenible. Entren en joc molts aspectes diferents al llarg de la cadena de producció que tenen a veure tant amb aspectes laborals com mediambientals. En aquest sector hi ha moltes etiquetes diferents que signifiquen coses diferents. Poden referir-se per exemple només al contingut de residus químics en la peça final com és el cas de Oeko-tex o ser més global com GOTS , la més coneguda i completa perquè no només garanteix que la matèria primera és ecològica sinó que contempla les condicions laborals dels treballadors. Encara que hi ha altres com per exemple l’Ecoetiqueta Europea que té molt en compte la contaminació ambiental en el procés de producció o els tints que s’utilitzen. En resum, les etiquetes de la roba de vestir haurien de portar més informació de la que actualment es dóna. A més de portar la certificació si és un teixit ecològic, hauria d’indicar la traçabilitat des del cultiu de la matèria primera fins a arribar a la botiga ja que no només es tracta que siguin de cotó o una altra matèria primera orgànica, sinó que, des de l’inici al final, la cadena sigui de proximitat amb condicions laborals dignes.

BioCultura Barcelona 2019 en xifres

  • 754 expositors (4.536 m2 ocupats nets): representa el 5’5% més que en 2018
  • Previsió: 74.000 visitants
  • Participació per sectors:
  • Agricultura i alimentació ecològica, 61% (aprox. 20.000 productes certificats)
  • Cosmètica eco-natural certificada 10%
  • Moda sostenible: 7%
  • Casa sana, 4%
  • Benestar i salut 7%
  • Ecoestil de vida: 7%
  • EcoFoodTrucks: 4%

Per a més informació sobre BioCultura visiti www.biocultura.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2019