El sistema digestiu és l’encarregat de digerir els aliments que mengem perquè els puguem assimilar i siguin aprofitats per la nutrició cel·lular. És un procés molt complex, tant físic com químic, on hi ha una fragmentació dels aliments fins a obtenir unitats més petites i simples que poden travessar fàcilment les parets intestinals i passar a sang i limfa (absorció) perquè els usin els teixits i les cèl·lules (assimilació). Tu pots ajudar a la teva digestió, esbrina com.

Ayuda a tu digestión con enzimas

El procés de digestió

Gràcies al procés de digestió podem obtenir tots els nutrients que necessitem: glucosa, aminoàcids, àcids grassos essencials, vitamines, minerals com el ferro, etc. En concret, els enzims hi juguen un paper molt important. Els enzims digestius s’encarreguen de descompondre els aliments per a poder ser emmagatzemats: l’amilasa trenca les molècules d’hidrats de carboni; la lactasa descompon la lactosa (sucre de la llet); la proteasa, trenca les proteïnes; o la lipasa, que contribueix a la digestió dels greixos.

Amb l’edat, disminueix la quantitat d’enzims que tenim i per això és interessant introduir-ne a través de l’alimentació per a millorar les nostres digestions.

Aliments terapèutics

Prendre fermentats és una manera fàcil d’aportar enzims. En les fermentacions tradicionals completes es formen àcids orgànics (com l’àcid làctic), vitamines i enzims que ajudaran en el procés digestiu. A més, es desenvolupen microorganismes beneficiosos amb efecte probiòtic que ens ajudaran a aconseguir una major diversitat de la nostra microbiota intestinal. És molt important que no siguin pasteuritzats perquè sinó perdem aquests beneficis.

Podeu afegir una mica de xucrut o pickles a les vostres amanides, fer vinagretes amb vinagre de poma o afegir miso als brous. Altres fermentats interessants són el quefir d’aigua o el kombutxa. La pruna umeboshi, a més, estimula l’intestí, el fetge i la vesícula biliar, afavorint la digestió.

Els enzims digestius s’encarreguen de descompondre els aliments per a poder ser emmagatzemats

Els germinats també són molt rics en enzims i clorofil·la, de fet, són llavors acabades de brotar, plenes de vida i de nutrients. Les més conegudes i fàcils de trobar són les d’alfals, però també n’hi ha de  llegums i d’hortalisses. A la primavera és el moment ideal per introduir-les a qualsevol plat, ja que acompanyem l’energia d’ascensió.

Si, així i tot, teniu digestions pesades, podeu prendre un suplement d’enzims com l’Ajuda digestiva de Viridian. Conté enzims com l’amilasa, lipasa, proteasa i amiloglucosidasa amb betaïna, arrel de gingebre i menta, que faciliten la digestió.

Altres factors, interns i externs

El procés digestiu, però, és molt complex i es pot veure alterat per diversos factors tan interns com externs . No només es tracta dels aliments que ingerim, sinó també de com mengem (ràpid o lent) i en quin estat emocional (tranquils, preocupats o estressats).

Una bona masticació és imprescindible ja que la digestió comença a la boca. Si mengem fent qualsevol altra cosa i amb presses, normalment el que passa és que ens empassem el menjar sense pràcticament mastegar i no donem temps a que actuïn els enzims (amilasa) que pre-digereixen els hidrats de carboni.

No només es tracta dels aliments que ingerim, sinó també de com mengem  i en quin estat emocional.

Per una altra banda, cada cop hi ha més intoleràncies associades a certs aliments i sembla que som més sensibles. Ens hem de preguntar si potser serà a causa de que el nostre cos no està adaptat a aquesta alimentació moderna cada cop més processada i desnaturalitzada.

Finalment, la presa de certs medicaments com els antiàcids o protectors d’estómac, paradoxalment, també intervenen de manera negativa en el procés digestiu.

PATROCINAT PER
Viridian. Ethical vitamins with an organic heart

Ayudas digestivas para paliar los excesos navideños

Autora: Lluca Rullan, periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa | llucarullan@gmail.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2020