PATROCINAT PER
Viridian. Ethical vitamins with an organic heart

Ayudas digestivas para paliar los excesos navideños

El sistema digestiu és l’encarregat de digerir els aliments que mengem perquè els puguem assimilar i siguin aprofitats per la nutrició cel·lular. És un procés molt complex, tant físic com químic, on hi ha una fragmentació dels aliments fins a obtenir unitats més petites i simples que poden travessar fàcilment les parets intestinals i passar a sang i limfa (absorció) perquè els usin els teixits i les cèl·lules (assimilació).

Ayuda a tu digestión con enzimas

Gràcies al procés de digestió podem obtenir tots els nutrients que necessitem: glucosa, aminoàcids, àcids grassos essencials, vitamines, minerals com el ferro, etc. En concret, els enzims hi juguen un paper molt important. Els enzims digestius s’encarreguen de descompondre els aliments per a poder ser emmagatzemats: l’amilasa trenca les molècules d’hidrats de carboni; la lactasa descompon la lactosa (sucre de la llet); la proteasa, trenca les proteïnes; o la lipasa, que contribueix a la digestió dels greixos.

Amb l’edat, disminueix la quantitat d’enzims que tenim i per això és interessant introduir-ne a través de l’alimentació per a millorar les nostres digestions.

Aliments terapèutics

Prendre fermentats és una manera fàcil d’aportar enzims. En les fermentacions tradicionals completes es formen àcids orgànics (com l’àcid làctic), vitamines i enzims que ajudaran en el procés digestiu. A més, es desenvolupen microorganismes beneficiosos amb efecte probiòtic que ens ajudaran a aconseguir una major diversitat de la nostra microbiota intestinal. És molt important que no siguin pasteuritzats perquè sinó perdem aquests beneficis.

Podeu afegir una mica de xucrut o pickles a les vostres amanides, fer vinagretes amb vinagre de poma o afegir miso als brous. Altres fermentats interessants són el quefir d’aigua o el kombutxa. La pruna umeboshi, a més, estimula l’intestí, el fetge i la vesícula biliar, afavorint la digestió.

Els enzims digestius s’encarreguen de descompondre els aliments per a poder ser emmagatzemats

Els germinats també són molt rics en enzims i clorofil·la, de fet, són llavors acabades de brotar, plenes de vida i de nutrients. Les més conegudes i fàcils de trobar són les d’alfals, però també n’hi ha de  llegums i d’hortalisses. A la primavera és el moment ideal per introduir-les a qualsevol plat, ja que acompanyem l’energia d’ascensió.

Si, així i tot, teniu digestions pesades, podeu prendre un suplement d’enzims com l’Ajuda digestiva de Viridian. Conté enzims com l’amilasa, lipasa, proteasa i amiloglucosidasa amb betaïna, arrel de gingebre i menta, que faciliten la digestió.

Altres factors, interns i externs

El procés digestiu, però, és molt complex i es pot veure alterat per diversos factors tan interns com externs . No només es tracta dels aliments que ingerim, sinó també de com mengem (ràpid o lent) i en quin estat emocional (tranquils, preocupats o estressats).

Una bona masticació és imprescindible ja que la digestió comença a la boca. Si mengem fent qualsevol altra cosa i amb presses, normalment el que passa és que ens empassem el menjar sense pràcticament mastegar i no donem temps a que actuïn els enzims (amilasa) que pre-digereixen els hidrats de carboni.

No només es tracta dels aliments que ingerim, sinó també de com mengem  i en quin estat emocional.

Per una altra banda, cada cop hi ha més intoleràncies associades a certs aliments i sembla que som més sensibles. Ens hem de preguntar si potser serà a causa de que el nostre cos no està adaptat a aquesta alimentació moderna cada cop més processada i desnaturalitzada.

Finalment, la presa de certs medicaments com els antiàcids o protectors d’estómac, paradoxalment, també intervenen de manera negativa en el procés digestiu.

Autora: Lluca Rullan, periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa | llucarullan@gmail.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here