Molt camí s’ha recorregut a la indústria i consum dels Complements Alimentaris (CA) des dels estudis de Linus Pauling en els 60 i 70 sobre la Vitamina C i la bioquímica molecular. Espanya mantenia una important tradició de Plantes Medicinals (fonamentalment venudes a granel) i apareixen els primers complements alimentaris de Calci, Magnesi, All, Oli de Prímula, Llevat de Cervesa …. Avui dia són una sòlida ajuda per aconseguir el benestar en la salut mitjançant el seu adequat ús, sumats a una dieta i hàbits de vida sans.

Presente y futuro de los complementos alimenticios en España

Què són?

L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) indica “són els productes alimentaris que tinguin per finalitat complementar la dieta normal i consistents en fonts concentrades de nutrients o d’altres substàncies que tinguin un efecte nutricional o fisiològic, en forma simple o combinada , comercialitzats en forma dosificada, és a dir càpsules, pastilles, píndoles i altres formes similars, bossetes de pólvores, ampolles de líquid, ampolles amb comptagotes i altres formes similars de líquids i pólvores que s’han de prendre en petites quantitats unitàries”.

Algunes dades econòmiques

L’Associació Espanyola de les Empreses de Dietètics i CCAA (AFEPADI) va publicar a finals de 2017 una nota on ressalta “… la indústria mostra evidents senyals d’expansió i consolidació. Es produeixen creixements importants per a determinades categories de productes i sorgeixen nous nínxols de mercat amb gran potencial. Les prediccions a llarg termini donen dades optimistes “.

En ella ens refereix a un estudi publicat a la revista Nutrition Business Journal (www.newhope.com/nbj) que indica que les vendes anuals de complements alimentaris a nivell internacional arriben a la xifra dels 121,2 bilions de $, amb un creixement del 5,7% respecte a l’exercici anterior (2016) i es preveu que el creixement es mantingui estable fins al 2020 i s’arribi a assolir la xifra de 155 bilions $. Per zones del planeta, el major increment es va produir a Àsia seguit d’Orient Mitjà i Àfrica amb un creixement del 11%. Europa té la tercera major indústria de complements alimentaris del món, només superada per Àsia, en segona posició, i els Estats Units, en primera.

Les associacions que representen a fabricants, comercialitzadors i punts de venda han estat claus en la modernització i professionalització dels últims anys

Dades aportades per Euromonitor xifren el volum mundial uns anys abans (mesurament realitzat en 88 països) en 90,3 bilions $ dels quals 27,6 bilions (31% del total) van als Estats Units amb una despesa per càpita de 83 $. Si ens movem a Espanya el mercat es valora en 282 milions $ i 6 $ per càpita, molt per sota d’Alemanya 20 $, Regne Unit 19 $, Holanda 17 $ i fins i tot Grècia setembre $ per habitant. El volum del mercat d’aquests països va ser respectivament en bilions de $ 1,7-1,3-0,6 i 0,09.

Tot i la dificultat de manejar dades consistents, es corrobora l’enlairament d’un sector que ha anat evolucionant i creixent des dels seus inicis.

Sobre la Indústria

Actualment a Espanya es poden comptabilitzar al voltant de 700 empreses que dediquen la seva activitat a importar, produir i / o comercialitzar aquest tipus de productes. En general el denominador comú ha estat el de millora i professionalització constants amb signes d’excel·lència en bones practiques fins i tot en R + D + I. El país comença a ser referent en el mercat internacional amb una projecció important en el mercat llatinoamericà. Ja no sorprèn veure firmes locals a les fires més importants. Les associacions que representen a fabricants, comercialitzadors i punts de venda han estat claus en la modernització i professionalització dels últims anys.

L’administració pública espanyola i europea ha donat forma a un sector que fa vint anys no tenia cap regulació que donés seguretat a productors i consumidors. Especial esforç s’ha fet en millorar la informació en l’etiquetatge i la publicitat dels productes.

Especial esforç s’ha fet en millorar la informació en l’etiquetatge i la publicitat dels productes

Canals de Venda

Els complements alimentaris avui en dia es poden trobar en més de 30.000 punts de venda a Espanya si comptem farmàcies, parafarmàcies, botigues de productes bio, herbolaris, botigues per departaments i supermercats. Les plataformes de venda on-line (web) han experimentat un increment notable en els últims cinc anys en quantitat i qualitat, algunes dades situen en el 21% dels consumidors que compren per Internet davant del 41% al Regne Unit.

Presente y futuro de los complementos alimenticios en España

Productes

En els orígens perseguien cobrir les necessitats mínimes de nutrients establertes (Valors Diaris Recomanats), en el moment actual la investigació científica desenvolupa productes cada vegada més biodisponibles. La qualitat dels processos de producció i les matèries primeres són indispensables. Els naturals o d’origen natural prevalen sobre els sintètics. Les empreses que busquen processos de producció ecològics són cada dia més reconegudes pels consumidors, i encara que no és fàcil produir CCAA Bio, a poc a poc apareixen al mercat més productes amb aquesta certificació.

Consumidor

La cura natural de la salut és cada dia més important i afortunadament es comença a parlar-ne a les escoles. Els joves de 20/25 anys es van acostumant a consumir aliments sans i a desenvolupar hàbits saludables, i els CCAA guanyen adeptes. Els usuaris estan més ben informats i saben el que volen. Internet i les Xarxes Socials són fonts importants d’informació, tot i que la recomanació del professional del punt de venda segueix sent un element clau.

La recomanació del professional del punt de venda segueix sent un element clau

Cap a on anem?

Els CCAA han arribat per quedar-se i encara que sabem que no hi ha fórmules màgiques, són un bon suport perquè la prevenció s’anticipi a la curació de malalties. La investigació de nous nutrients i noves aplicacions i accions serà exponencial. Noves branques de la ciència com ara la nutrigenètica i l’epigenètica treuen el cap amb força en un horitzó molt proper.

Autor: Pedro Porta, Director General a Espanya d’empresa de CCAA de 1991 a 2018.
Enginyer de Telecomunicacions.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here