RECOMENAT PER
Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor

La cervesa és una de les begudes que més s’ha consumit al llarg de la història. Ha anat evolucionant segons la regió i avui tenim una gran varietat de tipus d’aquesta beguda fermentada refrescant. Espanya és una potència productora de cervesa, sent el quart país de la Unió Europea, per darrere d’Alemanya, Regne Unit i Polònia. En consum, ens posicionem en tercer lloc per darrere dels alemanys i anglesos.

 Cerveza, ¿vegana, ecológica y artesana?

És una beguda de caràcter social i el seu consum moderat aporta beneficis per a la salut. Perquè és rica en hidrats de carboni i antioxidants, vitamines del grup B, com l’àcid fòlic, essencial per al sistema nerviós i la regeneració de les cèl·lules. Posseeix minerals com el fòsfor, magnesi, potassi i silici, proteïnes i fibra soluble. Així mateix, prevé l’aparició de colesterol, diabetis de tipus dos o càlculs biliars renals. I ens ajuda a protegir el nostre cos de les malalties cardiovasculars.

Quatre són els components bàsics d’una cervesa: aigua, malta, llúpol i llevat. No obstant això, no sempre són els únics. Molts productors inclouen ingredients d’origen animal en el complex procés d’elaboració, principalment durant la fermentació (per a la clarificació), però també per a la seva conservació, coloració i fins i tot gust, o els introdueixen directament en el producte final. Així doncs, moltes cerveses no són aptes per a vegetarians ni vegans.

La cervesa és una beguda de caràcter social i el seu consum moderat aporta beneficis per a la salut

Des del segle XIX s’empra, sobretot a Irlanda i Gran Bretanya, cola de peix, obtinguda de les bufetes natatòries (un sac membranós ple d’aire) de certs peixos com l’esturió i el bacallà, per aconseguir que el llevat i altres partícules sobrants s’assentin més ràpid en el fons del tanc de fermentació, i així poder eliminar-les més fàcilment. Altres empreses fan servir per aclarir gelatina de carn o clares d’ous o petxines. A més, per controlar l’escuma, també poden usar glicerol -que pot ser d’origen animal o vegetal- o pepsina -obtinguda del folre d’estómac de porcs i bovins-; i per donar sabor, sucre blanc -en el procés de blanquejament poden emprar-se ossos d’animals-, lactosa -normalment en les més dolces o cremoses-, o insectes com la cotxinilla per donar color al líquid.

Tan important com conèixer quins ingredients conformen la cervesa escumosa que ens prenem, és saber si provenen de l’agricultura ecològica o no. La ecològica o bio és tota aquella elaborada amb matèria primera amb certificat ecològic d’un organisme oficial, és a dir, que ha estat obtinguda sense l’ús de productes químics de síntesi com pesticides ni organismes genèticament modificats i que busca preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat del sòl i oferir aliments amb totes les seves propietats naturals. En la cervesa, només la malta i el llúpol han de tenir una procedència certificada com a ecològica. Més enllà de les possibles diferències en el gust, els productors que aposten per oferir una beguda ecològica reflecteixen el seu compromís amb l’agricultura sostenible i el futur del planeta.

Els productors que aposten per oferir una beguda ecològica reflecteixen el seu compromís amb l’agricultura sostenible i el futur del planeta

El procés d’elaboració és el mateix que per a la cervesa no ecològica, llevat que a més d’ecològica sigui també artesana, en aquest cas es fan de forma manual o amb una mínima ajuda de maquinària. I és que sovint en parlar d’aquesta beguda es confonen el terme artesanal i ecològic: no són el mateix. Una cervesa pot ser ecològica i industrial, ecològica i artesanal, només industrial o només artesanal. Vegana o no. A gaudir-la amb moderació!

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger | www.paladarvegano.blog

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2019