PATROCINAT PER
Viridian. Ethical vitamins with an organic heart

Ayudas digestivas para paliar los excesos navideños

Un dels grans mals del segle XXI é el trastorn del son relacionat amb alteracions del sistema nerviós per estats sostinguts d’estrès, ansietat o nerviosisme. L’insomni es pot manifestar de diferents maneres i és freqüent que es combinin entre elles: dificultat per conciliar el son, dificultat per mantenir el son i/o despertar-se abans d’hora. En conseqüència, ens aixequem cansats i amb la sensació de no haver complit amb la funció reparadora del son.

¿Sufres insomnio por estrés, ansiedad o nerviosismo?

Hem de tenir en compte que l’eliminació de fases del son origina situacions de cansament i irritabilitat durant el dia. El pitjor que es pot fer és prendre estimulants per a complir amb les obligacions de feina o estudi perquè provocarà un desgast de les glàndules suprarenals. Per entendre’s, anirem tirant de reserves i cada cop estarem més cansats i amb més dificultats de dormir a les nits, generant un estat d’esgotament màxim.

Higiene del son

Dormir és una necessitat biològica bàsica per al correcte funcionament del cos i de la ment. És molt interessant seguir unes pautes del que s’anomena higiene del son per afavorir arribar a la nit amb la intenció de descansar.

Per una banda, seria ideal sopar dues hores abans d’anar a dormir. No gaire quantitat i sempre cuinat per no tenir una digestió pesada. Podem incloure aliments rics en  triptòfan com el sèsam, el plàtan, els ous o la fruita seca.

Per una altra banda, és important crear un ambient adequat amb llums tènues, evitar les pantalles després de sopar (mòbil, ordinador o tauletes) i apagar el wi-fi.

Encara que fer esport és molt saludable, cap a la tarda-nit no és aconsellable fer activitats intenses perquè generen moltes endorfines i ens pot accelerar. És millor practicar alguna activitat més relaxant com el ioga. Abans de dormir també ens podem acostumar a fer unes respiracions profundes o meditació.

Per a revertir l’estrès o l’angoixa i així poder dormir bé és vital arribar a l’arrel del problema. Si ens costa identificar la causa o no la sabem abordar podem recórrer a teràpia per a aprendre a prioritzar, relativitzar i gestionar els problemes i les emocions.

És important crear un ambient adequat amb llums tènues, evitar les pantalles després de sopar (mòbil, ordinador o tauletes) i apagar el wi-fi

Complements

Viridian té una composició de L-Teanina i Melissa (lemon balm) que us ajudarà a relaxar-vos si patiu estrès, ansietat o nerviosisme. En cas d’insomni, ajuda a conciliar el son i a no despertar a mitja nit i quedar desvetllats.

La L-Teanina és un aminoàcid extret del te verd. Pot semblar curiós perquè pensem que els tes són estimulants, però un dels grans beneficis del te verd és que activa sense accelerar ni creant una falsa energia, com passa amb el cafè o altres tes. Per tant, és molt útil per estudiar o treballar perquè ens ajuda a concentrar-nos i a tenir la ment desperta i activa.

Concretament, la L-Teanina és la responsable de contrarestar l’efecte estimulant que acostumen a tenir els tes, per les seves propietats relaxants, activant les ones alfa del cervell (quan estam desperts, però relaxats). A  més, augmenta la síntesis de dopamina, un neurotransmissor implicat en la sensació de benestar.

La melissa és una planta amb efectes ansiolítics que potencia la relaxació gràcies a les seves propietats sedants i lleugerament hipnòtiques. A més també és útil per a problemes intestinals derivats de l’estrès, ja que és carminativa i antiespasmòdica intestinal (contraccions anormals que provoquen malestars digestius). Està indicada en  ansietat, insomni, taquicàrdies, així com gastritis, gasos i espasmes gastrointestinals.

Autora: Lluca Rullan, Periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here