Cada vegada coneixem millor el paper beneficiós que juguen els bacteris intestinals en la nostra salut. A més, en els últims anys s’han dut a terme diversos estudis en nadons i nens que han mostrat el valor terapèutic dels suplements de probiòtics (que contenen una o diverses espècies dels mateixos bacteris que tenim en el nostre intestí) en algunes situacions que anem a veure a continuació.

Probióticos para bebés y niños

Nadons amb còlics. Els còlics són força freqüents durant els primers 3 mesos de vida i solen ser desesperants per al nadó que no deixa de plorar durant diverses hores (sobretot a les tardes) i per als seus pares. Els suplements en gotes de Lactobacillus reuteri poden ajudar a aquests nadons a alleujar els seus símptomes. Podem dissoldre aquestes gotes en una mica d’aigua o en una petita quantitat de llet materna o de fórmula.

Gastroenteritis. Les infeccions agudes que cursen amb diarrea es poden resoldre abans i produir menys molèsties si les tractem amb probiòtics. Recorda que el més important en el tractament de la diarrea infantil és oferir líquid freqüentment per reposar el que s’està perdent.

Les infeccions agudes que cursen amb diarrea es poden resoldre abans i produir menys molèsties si les tractem amb probiòtics

Tractament amb antibiòtics. Encara que tractem d’evitar-ho en la mesura del que és possible, de vegades els nostres fills necessitaran antibiòtics, per a una otitis, una pneumònia, o una infecció urinària, per exemple. Un dels efectes secundaris dels antibiòtics és que destrueixen part dels bacteris beneficiosos intestinals, el que produeix diarrea i molèsties abdominals, cansament i de vegades disminució de les defenses, ja que els bacteris intestinals juguen un important paper en la immunitat. És freqüent que després de tractar a un nen amb antibiòtics es torni a posar malalt als pocs dies, bé amb un refredat o amb qualsevol altre procés viral. Si el teu pediatre li recepta antibiòtics al teu fill pregunta-li si li vindria bé prendre a més a més probiòtics. En alguns casos els probiòtics, presos just a l’inici del tractament antibiòtic, poden disminuir a la meitat la possibilitat que es produeixi diarrea i molèsties intestinals.

Els probiòtics actuen millor si es prenen en dejú. Això és així perquè si es prenen amb aliments l’àcid de l’estómac en destruirà una part. Així que els nens són prou grans i poden empassar-se càpsules és preferible que les prenguin senceres per aconseguir que la major part dels bacteris sobrevisquin a l’àcid de l’estómac i arribin a l’intestí. Fins llavors els hi podem donar en gotes o en pols, dissolts en algun líquid.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre | www.mipediatravegetariano.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here