El “chaga” és un superaliment poc conegut que s’està obrint pas amb força per les seves excel·lents propietats per a la salut i el seu gran poder antioxidant.

Hongo chaga, superalimento antioxidante

És un bolet de nom científic Inonotus obliquus, de nom comú “nas de carbó”, que pertany a la família Hymenochaetaceae, bolets que creixen paràsits dels arbres morts en frondoses i coníferes, i que, en el nostre cas, parasita el bedoll blanc. És un bolet no tòxic que creix sobre i dins dels bedolls, i que triga cinc anys a desenvolupar-se.

La seva aparença és la d’una massa de color negre, amorfa, dura i estriada, que té aspecte de carbó cremat. La part interior és d’un color entre marró ataronjat i groc, que creix lentament dins de l’arbre durant molt de temps. És un bolet de climes de fred extrem, que té un òptim desenvolupament en els bedollars del Nord i Est d’Europa, Rússia, el Canadà i les muntanyes de Carolina del Nord.

El “chaga” està considerat com un important remei per la medicina tradicional xinesa. A l’Est d’Europa s’utilitza des de fa segles com a remei medicinal, trobant referències del seu ús des del segle XVI, quan s’administrava com a remei contra el càncer, gastritis, úlceres i tuberculosi òssies.

Aquest bolet està sent objecte de nombrosos estudis científics a causa dels seus variats i interessants beneficis que té per a la salut

Aquest bolet està sent objecte de nombrosos estudis científics a causa dels seus variats i interessants beneficis que té per a la salut. Les seves propietats antioxidants impedeixen l’acció dels radicals lliures sobre les estructures cel·lulars i dels àcids nucleics. Aquesta capacitat antioxidant la proporciona el seu alt contingut en superòxid dismutasa SOD, un grup d’enzims que protegeixen les cèl·lules dels radicals lliures, amb el consegüent augment de la longevitat ja que redueix el procés d’envelliment.

Té acció antimutagènica, sent inhibidor de les alteracions del DNA i RNA, de manera que es protegeixen els teixits disminuint el risc de càncer. És un gran protector cardiovascular degut a la seva riquesa de polisacàrids, que són fonamentals per conservar la salut cardiovascular i millorar els nivells de sucre en sang. Entre els seus components actius es troben els β-glucans i els triterpens. És immunoestimulant, modulant el sistema immunitari, controlant malalties autoimmunes i al·lèrgies. Aquest superaliment té acció antimicrobiana, ajuda en els processos gàstrics i regula el colesterol.

El bolet de soca “chaga” és encara un gran desconegut al nostre país, però es tracta d’un autèntic superaliment antioxidant a tenir en compte.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019