Un tema que mai està exempt de polèmica és el que ens ocupa avui. Es tracta dels productes ultraprocessats ​​i la potencial incidència negativa que el seu consum té sobre la salut.

¡Peligro! Productos ultraprocesados

En parlar de productes ultraprocessats ​​sempre ens fem les mateixes preguntes: què són exactament els productes ultraprocessats?, són sans aquests productes?, el seu consum ens perjudicarà la salut? Per tractar de contestar-les amb rigor és necessari primer conèixer què són els productes ultraprocessats, a què ens referim quan en parlem. Hem de definir i caracteritzar la naturalesa i composició dels mateixos, i un cop contestades aquestes preguntes, podrem abordar els efectes que el seu consum pot comportar al nostre organisme.

Els productes ultraprocessats ​​podem definir-los com un grup d’aliments que han sofert un procés de processat i transformació industrial, productes que s’elaboren a partir d’ingredients processats, i que en la matèria primera de la seva composició no contenen aliments frescos o que en la seva presentació final no es reconeguin aquests aliments. Per tant, aquests productes tenen com a principals components ingredients industrials que no tenen aliments sencers, i que contenen poc o cap aliment natural.

L’objectiu d’aquest tipus de tractament de ultraprocessat és aconseguir productes de llarga vida útil, que no siguin peribles durant moltíssim temps, molt atractius i desitjables per al seu consum, i sobretot, que aportin al fabricant un alt rendiment econòmic, un màxim benefici partint d’una baixa inversió.

Per realitzar aquest tipus de productes es fa servir una tecnologia industrial sofisticada que inclou processos d’hidrogenació, hidròlisi, extrusió, modelat i remodelat

Aquests productes no els podem qualificar com a variants dels aliments naturals als quals imiten, ja que no ho són i no tenen res a veure. El procés d’elaborat busca reproduir les característiques originals del producte natural, la seva forma, aspecte i les seves qualitats organolèptiques, la seva textura, color, sabor i olor, de manera que reprodueixen molt bé al producte natural, el copien, però no tenen cap relació amb el mateix i no tenen les característiques que el producte natural té. És una falsificació altament elaborada.

En la seva gran majoria, localitzem aquests productes de disseny principalment en el  grup dels snacks, brioixeria i en el de les begudes. Podem trobar-los en forma individual com els típics aperitius per picar entre hores, o bé en combinació d’altres productes ultraprocessats ​​que els complementin i els potenciïn el sabor, com salses, cremes de formatges, cremes dolces, i una infinitat de productes que ens recorden als aliments naturals.

Però pel que tots ells es caracteritzen és per contenir en gran quantitat, varietat i abundància, ingredients poc sans com olis, greixos, farines, midons, sals i sucres. Per descomptat, tots són ingredients de baixíssima qualitat que permeten abaratir el seu cost fins a gairebé zero i per això permetre obtenir un producte que maximitzi el benefici del fabricant. En la seva composició trobem que s’usen greixos hidrogenats, els coneguts i perillosos greixos trans, els midons modificats, que permeten l’obtenció de sucres simples de forma ràpida i barata. I ja que l’objectiu és aconseguir un producte que imiti al natural de forma realista, s’inclouen en la seva composició additius de tota mena, com els conservants, estabilitzants, emulsionants, dissolvents, aglutinants, augmentadors de volum, que d’habitual és aire o aigua, edulcorants, potenciadors del sabor, del color i molts aromes artificials. Tot això dóna com a resultat un producte final que fa olor, te el gust o és cruixent com una patata fregida amb orenga, una tira de bacó fumat hípercruixent, o una gran gamma i diversitat de productes de brioixeria i pastisseria industrial.

¡Peligro! Productos ultraprocesados

Per realitzar aquest tipus de productes es fa servir una tecnologia industrial sofisticada que inclou processos d’hidrogenació, hidròlisi, extrusió, modelat i remodelat, que tenen com a propòsit aconseguir que l’amalgama d’ingredients tingui l’aparença dels aliments als quals imita, per exemple, els nuggets de pollastre. I per aconseguir-ho es fan servir diferents mètodes de cuinat i precuinat, com és el processament previ de fregit i de fornejat.

Entre l’amplíssima gamma de productes ultraprocessats ​​trobem galetes i brioixeria, snacks envasats dolços i salats, cereals d’esmorzar i barres de cereals, begudes energitzants, aliments deshidratats com brous i sopes, salsitxes i embotits, gelats, nuggets de pollastre, peix o derivats, productes preparats llestos per consumir, pizzes, llaminadures, i farinetes per a nadons.

El consum de productes ultraprocesados ​​és com a mínim discutible. Com hem vist, porten en la seva composició una gran abundància de sals, sucres, greixos, midons, farines i additius de tota mena, utilitzen matèries primeres de baixíssima qualitat, usen processos industrials d’hidrogenació i de hidròlisi, que permeten obtenir greixos trans i sucres de midó modificat. Tots aquests tractaments i processos industrials alteren la composició i naturalesa de la matèria primera, la desnaturalitzen de tal manera que acaba sent perjudicial per a la salut. Diverses investigacions han demostrat repetidament que una dieta rica en aquests aliments processats està associada amb tenir major risc d’obesitat, diabetis tipus 2 i malalties del cor. Però també està relacionada amb patir major risc de càncer, ja que alguns d’aquests productes contenen additius que tenen propietats cancerígenes, que alguns dels estudis relacionen amb càncers de còlon i inflamació gastrointestinal.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here