La sequedat vaginal és una falta de lubricació de la mucosa vaginal, conseqüència d’una menor producció de fluids, que pot afectar dones de totes les edats, encara que preferentment es produeix a la menopausa. Aquesta sequedat pot provocar malestar, picors i sensació d’irritació, a més és causa de dolor durant les relacions sexuals, i inflamació posterior.

Reparar e hidratar la mucosa vaginal

La causa més habitual de la manca de lubricació és principalment orgànica o fisiològica, però altres factors com els psicològics i d’estil de vida, influeixen de manera significativa en la seva aparició. També la insuficient producció d’estrògens, que es dóna especialment en l’època de la menopausa, la inflamació de la mucosa vaginal o vaginitis, els desequilibris hormonals en altres èpoques de la vida, sent més freqüent en dones fumadores i quan l’aportació d’àcids grassos essencials en la dieta és insuficient.

Per tenir resultats òptims, és fonamental que els olis vegetals s’hagin obtingut veritablement en fred

Finalment, els cosmètics que utilitzem diàriament per a la dutxa, el bany i la higiene íntima que contenen un elevat percentatge de detergents que no respecten el mantell hidrolipídic natural de la pell i les mucoses, poden també ser causa de sequedat i pèrdua de lubricació.

La lubricació de la mucosa vaginal pot realitzar-se de forma natural, a través de l’aportació d’àcids grassos essencials Ω3, Ω6 i Ω9, presents en determinats olis vegetals verges. Alguns d’ells són: l’oli verge d’argan, la rosa mosqueta, l’alvocat i la nou d’albercoc.

És un procés de nutrició progressiva de la mucosa, una acció des de l’interior

Per tenir resultats òptims, és fonamental que els olis vegetals s’hagin obtingut veritablement en fred (sense escalfament) ja que d’aquesta manera es conserva intacta la seva estructura molecular, el que els fa especialment biodisponibles i és quan actuen com a potents regeneradors cel·lulars de pell i mucoses, i a mesura que s’incorporen a les membranes cel·lulars contribueixen a reduir la sequedat i la picor associada. És un procés de nutrició progressiva de la mucosa, una acció des de l’interior, amb la qual s’aconsegueix l’augment de la lubricació vaginal desitjat.

Els olis verges, conserven també tot el seu contingut vitamínic i són portadors de molècules específiques amb accions antiinflamatòries, antioxidants, i antimicòtiques. A més, la seva riquesa en carotenoides, potencia també la regeneració cel·lular. Existeixen a més olis essencials amb propietats regeneradores, antiinflamatòries, calmants, que contribueixen a controlar, i a regular la sequedat vaginal associada a la menopausa o climateri.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019