El safrà (Crocus Sativus L.) desenvolupa un bulb subterrani del que neixen unes fulles allargades com cintes i unes flors amb sis pètals violacis, tres estams i un estil dividit en tres brins d’un vermell intens.

Azafrán. Cultivo y propiedades

Per conrear-lo, s’ha d’abonar bé la terra i plantar els bulbs entre juliol i agost, a un pam de profunditat i separats 10 cm. És de secà i només es rega al març i setembre. Les flors neixen a l’octubre i es recullen a l’alba, abans que els doni el sol directe. Cada bulb pot donar de 5 a 15 flors, i després queda endormiscat fins a la propera collita. Als quatre anys convé arrencar-los, separar els nous bulbs i recomençar el cicle.

Es recomana utilitzar sempre en bri, per evitar adulteracions

És una espècie autòctona. El seu ús estimula els sucs gàstrics pels seus principis actius, lleugerament amargs, que exerceixen una acció aperitiva, carminativa i digestiva. L’element que destaca és la crocina, un carotenoide que és la causa del seu color. També posseeix riboflavina, àcids grassos i flavonoides.

Té un sabor aromàtic, picant, lleugerament amarg, i una olor característica. El seu nom significa “groc”, perquè és el millor ingredient colorant, d’origen natural. Unes poques fibres són suficients per perfumar i enaltir amb el seu brillant color daurat guisats, brous i sopes. És indispensable a la paella i amic d’estofats i potatges. Es confeccionen amb ell salses lleugeres i amaniments per a amanides, encara que el seu sabor intens no combina bé amb totes les espècies. Agraeix la companyia d’all, pebre, clau, julivert, estragó i menta, però no de nou moscada, pebre vermell, sèsam, gingebre, farigola, alfàbrega i orenga.

Actua sobre el sistema nerviós, combat l’insomni i mitiga la tos

Es recomana utilitzar-lo sempre en bri, per evitar adulteracions. Per potenciar el seu aroma es col·loca una mica en un tros de paper d’alumini, es torra lleugerament amb un encenedor i amb l’ajuda dels dits es redueix a pols abans d’afegir-lo al menjar quan està bullint. Es reconeix la seva qualitat si es dissol de seguida un cop introduït en líquid.

Pres en infusió i en petites quantitats s’utilitza contra els trastorns menstruals i parts difícils, però en excés pot ser tòxic i fins i tot abortiu. Es fa servir per fregar les genives dels nadons en etapa de dentició i calmar el seu desassossec, així com per alleujar el mal d’orella tirant unes gotes al timpà afectat. Actua sobre el sistema nerviós, combat l’insomni i mitiga la tos. Afavoreix la transpiració i l’eliminació de greixos. Recents estudis mostren propietats antitumorals, útils en la lluita contra el càncer.

Autora: Mercedes Blasco. Nutricionista vegetariana i filòsofa. | bonavida099.blogspot.com | Facebook: Sonrisa vegetariana

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019