El sector ecològic creix amb força a la Comunitat Valenciana, més en el primer semestre d’aquest any 2019 que en tot el 2018. La superfície conreada en ecològic ja suposa el 17’5% del total de la superfície agrària útil valenciana, o el 6 ‘1% de la superfície agrària total. 143.404 hectàrees certificades, 28.895 més que l’any passat, segons dades del CAECV (Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana).

BioCultura Valencia: sostenibilidad y salud se reúnen del 27 al 29 de septiembre

La Comunitat Autònoma Valenciana es mostra fort pels bons resultats del sector, que ja no només produeix per a l’exportació sinó que també ha vist créixer el consum intern. La directora de la Fira, Ángeles Parra comenta sobre això “Nosaltres portem dècades treballant perquè el consum sigui ecològic i local, i es tanqui així tot el cercle en pro de la sostenibilitat, la salut i les economies locals. La Comunitat Valenciana té un paper protagonista en l’àmbit productiu i de consum. És una de les comunitats autònomes que, sens dubte, lidera aquests dos aspectes dins de l’estat”.

Gran Gala del sector Bio a València

Aquest any precedirà la fira un esdeveniment important, la Gran Gala del sector Bio a València, organitzat per Vida Sana, BioCultura i el CAECV, durant la qual es lliuraran els Premis BioCultura 2019. La gala se celebrarà al Palau de l’Exposició, el dia 20 de setembre, amb les actuacions d’artistes locals i la presència d’autoritats del sector, mostrant així el seu suport a les iniciatives dels molts nous ecoemprenedors que a València s’han sumat al moviment bio, amb les seves noves empreses certificades, que a juny de 2019 havien arribat a les 685, segons dades aportades per José Antonio Rico, president del CAECV, comitè de certificació que enguany compleix el seu 25 aniversari. “Queda clar que l’agricultura ecològica està generant més perspectives entre els joves que volen incorporar-se a l’activitat agrària”, comenta. I destaca la importància de la presència de les dones en aquestes incorporacions.

El futur és orgànic

“Per molt diverses raons, tant socials com mediambientals, tant econòmiques com sanitàries, el sector ecològic representa el futur. Totes les dades estan al nostre favor. El nostre clima, els nostres pagesos, la nostra salut, la salut de la nostra terra, s’ho mereixen”. Són paraules d’Ángeles Parra, pionera del moviment i directora de BioCultura. I és que el futur és orgànic, ha de ser-ho; la regeneració del sòl, la protecció de la biodiversitat, de les aigües subterrànies, la neteja de l’aire; són tots factors imprescindibles per a la producció d’aliments saludables i també són algunes de les aportacions al bé comú per part de l’agricultura ecològica. Altres també importants són la seva incidència social, propiciant la vida rural, tan en perill, gràcies a petites explotacions, i la sobirania alimentària, amb la protecció i promoció de llavors diverses, que evitin el seu monopoli per part de poques grans empreses, amb la pèrdua de llibertat i varietat que això comporta.

La superfície conreada en ecològic ja suposa el 17’5% del total de la superfície agrària útil valenciana

BioCultura porta molts anys afavorint la trobada dels productors ecològics amb els seus possibles distribuïdors i amb els seus clients, els consumidors conscients de la importància que té, per a la salut pròpia i del medi, el què es conrea i el com es conrea; el foment de la moda ecològica i sostenible; la cosmètica certificada; l’educació en valors dels més petits; i per tot això les activitats de la fira són molt valorades. Les ponències relacionades amb l’aigua tenen en aquesta edició destacada importància, també els temes socials i mediambientals, la bio-habitabilitat, el comerç just, cooperatives, permacultura, salut, cuina sana, educació, són alguns temes clau.

Ecoestètica i Planeta Moda

S’han programat activitats per als tres dies, sota el paraigua de Ecoestètica i Planeta Moda, que donaran visibilitat a la feina d’emprenedors conscienciats en sostenibilitat, salut i ètica dels sectors de la moda i de la cosmètica.

biocultura valencia 2019

Trobades Bio2B

Les trobades Bio2B, en aquesta 4º edició dirigides a les Ecobotigues, estan organitzades per Intereco i Vida Sana.

Iniciaran l’acte Alexandra Elisa Verdú-Bütikofer, presidenta d’Intereco, i Ángeles Parra, presidenta de Vida Sana que seran les que donaran la benvinguda als assistents. La programació per a aquesta Jornada Professional de diumenge, 29 de setembre, consta d’una conferència amb el tema “Avantatges i requisits de la certificació ecològica per ecobotigues” que imparteix Rosa García, responsable de certificació i qualitat del CAECV, i la sessió de Networking Professional, entre establiments especialitzats i proveïdors. Cal inscriure-s’hi.

BioCultura porta molts anys afavorint la trobada dels productors ecològics amb els seus possibles distribuïdors i amb els seus clients

Mama Terra

El Festival Ecològic Infantil acull grups escolars el divendres al matí on podran participar en els eco-tallers escolars MamaTerra: eco-hort escolar, eco-cuina, i joc de la Bioca, recomanat per a cicle mitjà i superior de primària.

Per a públic infantil i familiar, el divendres tarda i dissabte i diumenge matí i tarda, s’ofereixen tallers d’eco-cuina amb Núria Morral; d’hort en família, amb Maribel de Terranova_Monkey; eco-maquillatge; terrisseria; Mindfulness familiar, amb Lenka Urbisová; ioga per ensenyar relaxar-se als petits, per AEKY; tallers de re-utilització de diferents materials; fleca ecològica, amb Joseph Witteveen; i més, com ara la “presentació maleta lúdica Agro Jocs”, que dirigirà Iván Caballer, de la Unió de Llauradors i Ramaders.

En aquesta edició SEO BirdLife participa en les activitats de MamaTerra amb un taller d’anellament científic i un altre al qual han nomenat Taller del Monstre del Mar.

DESCOMPTE DE 2€ EN LA TEVA ENTRADA AMB BIO ECO ACTUAL!

Per a més informació visiti www.biocultura.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Setembre 2019