Coneixement, amor i respecte son trets fonamentals de la feina de Rafel Muria, sisena generació al capdavant de Mel Muria, empresa premiada arreu, a nivell nacional i internacional. Les seves mels de muntanya, de romaní, de bosc, de taronger, de mil flors, de farigola i de bruc han estat guardonades en premis internacionals a les millors mels i l’empresa Mel Muria reconeguda per la Generalitat de Catalunya en diverses ocasions.

Mel Muria, ejemplo de valores rafel muria
Rafel Muria en el Centre d’Interpretació Apícola de Mel Muria a El Perelló

La mel que surt de les seves arnes es ven a les millors botigues especialitzades i gourmet del país i de fora, ja que s’exporta a més de 15 països on és considerat un producte premium. Mostra de la seva gran qualitat és la seva presència als magatzems Harrods de Londres, Printemps de França o Globus de Suïssa.

Mel Muria és present a les fires internacionals de major prestigi com BIOFACH, a Alemanya; Natexpo, a París; o Natural & Organic Products Europe a Londres, on tracten amb clients de tot el món. A més de les top vendes mel de romaní i mel de mil flors, Mel Muria ofereix mels gourmet, com la mel de taronger amb safrà, la mel de mil flors amb cúrcuma, amb canyella o amb vainilla o la mel d’alta muntanya amb gingebre, entre d’altres. La línia de productes de luxe artMuria ha estat guardonada aquest mateix any amb medalla d’or a la mel d’alta muntanya i medalla de plata a les varietats de romaní i de bosc al London International Award LIHA 2019. També s’ha premiat el disseny del packaging del nou estoig de la col·lecció artMuria Luxury Innova. “Estem molt satisfets de que el nostre treball es vegi reconegut a nivell internacional i de que els nostres productes destaquin entre tantes mels procedents de tot el món”, comenta Rafel Muria.

La família Muria porta les abelles on hi ha les plantes adequades en dos camions preparats per al transport de les arnes. Ja l’any 1921 Rafel Muria Llambrich va transportar les seves abelles des de El Perelló fins als tarongers d’Alcanar. Va ser la primera transhumància de 50 km. de les abelles de Mel Muria.

Apicultors des de 1810, generació rere generació, Mel Muria ha crescut i ha ampliat el ventall de la seva activitat, transcendint la purament comercial per difondre una cultura que ve del passat i ha anat evolucionant tan en el concepte com en la manera de fer i en el tracte a les abelles. La història, les primeres arnes, els estris que s’han usat en el passat i els que es fan servir ara en l’apicultura, tot està ben explicat al Centre d’Interpretació Apícola que la empresa té a El Perelló.

miel muria rafel muria centro de interpretación apícola

Bio Eco Actual l’ha visitat fa pocs dies, just desprès del terrible incendi forestal proper,   que sortosament no va afectar directament a les arnes, però que indirectament sí, ja que han cremat farigoles i romanís, deixant una gran zona en cendres, devastada per les flames.

Tot just arribar ens rep el bronzit de les abelles i un audiovisual que ens transporta al món apícola i de la mel. Després Rafel en persona ens explica pas a pas tots els detalls en un recorregut molt didàctic alhora que interactiu. Més endavant visitem la zona d’envasat que compta amb maquinària d’última generació. Visitem també les oficines on coneixem la família que integra Mel Muria, i finalment arribem a la botiga on es poden comprar les diferents varietats tant de mel com pol·len i d’altres productes derivats com complements alimentaris, cosmètics, etc. L’experiència i aprenentatge sobre les abelles i la mel passa ara a la part pràctica amb la visita a la  zona de divulgació i aprenentatge al bosc, on porten als escolars que visiten el centre, allà es posen els vestits protectors i coneixen a primera línia quina és la feina de l’apicultor.

L’autenticitat i saber fer a través de generacions és quelcom que es desprèn només entrar a les instal·lacions Muria, però també la modernització i adaptació als canvis del segle XXI i l’aposta per una producció d’alta qualitat i ecològica. L’univers apícola és inherent a Rafel Muria, porta les abelles i la seva cura a la sang. Una  simbiosi imprescindible. I és que en ple segle XXI poques abelles viurien a Espanya si  no fos pels apicultors: hem destrossat talment el medi natural i el nostre entorn que sense ells no hi hauria abelles al nostre país. Ara cal que els apicultors que queden es transformin a producció sostenible i ecològica, cal que els consumidors els donem suport i cal que apostem, igual que amb tota mena de productes, per la mel de veritat, per aquella mel coherent amb la nostra consciència i, a més a més de la salut, que promogui un canvi social i en termes de consum.

miel muria rafel muria

Mel Muria és essència. És l’essència d’aquella producció local respectuosa amb l’entorn i les seves necessitats. És aquella essència que s’està perdent i que hauríem de recuperar per al bé de la nostra salut a nivell social i ambiental i, alhora, és el clar exemple d’èxit empresarial amb un producte d’alta qualitat i en posició de lideratge dins la seva categoria, essent també un important valor nutritiu i saludable.

Producció ecològica, local i selecta. Apostem per aquest model en la nostra cistella de la compra.

Autora: Montse Mulé, Redactora

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Setembre 2019