Parlem d’un superaliment de nom poc popular, noni, però amb gran tradició d’ús i grans beneficis per a la salut. Noni, Morinda citrifolia, coneguda com mora de l’Índia, és una planta arbustiva de la família de les rubiàcies, com el cafè, l’origen es centra en el sud-est asiàtic, ha estat introduïda a les zones tropicals i subtropicals del món, conreant-se en l’Índia i la Polinèsia. 

Noni, protege el ADN y evita su alteración

El noni floreix al llarg de tot l’any amb abundància de petites flors blanques tubulars que produeixen fruits múltiples de forma ovoide, de superfície irregular i color groguenc que conté múltiples llavors.

Les cultures natives, com les de la Polinèsia, porten mil·lennis fent-lo servir per millorar problemes de salut tan dispars com infeccions, hipertensió o diabetis, millorar la salut intestinal, i sobretot, perquè es coneix que té propietats anti-cancerígenes degut al seu principi actiu, la proxeronina. Un cop metabolitzada per l’organisme, la proxeronina esdevé xeronina, una substància capaç de regular el metabolisme i diferents funcions biològiques.

També conté escopoletina de poder antiinflamatori, antraquinones, amb activitat antibacteriana, i terpens, compostos amb activitats diverses com el terpenol, un relaxant muscular; fitosterols, que redueixen l’absorció del colesterol i ajuden a regular els seus nivells; flavonoides i àcid ascòrbic com antioxidants, i àcid linoleic, polisacàrids i oligosacàrids que regulen l’absorció intestinal. Per això el noni és efectiu per millorar la diabetis, asma, hipertensió, migranyes, irregularitats menstruals, millorar el funcionament del fetge i mantenir la salut cardiovascular. Estimula la capacitat de conservar la pell sana, cicatritza les ferides, augmenta els nivells d’energia i enforteix el sistema immunològic. Els antioxidants, sobretot els lignans, prevenen l’arteriosclerosi. No és indicat per a embarassades i persones amb malalties hepàtiques, renals o cardíaques.

El noni és un gran anti-cancerigen

Dels estudis duts a terme s’obtenen evidències que protegeix l’ADN i evita la seva alteració per l’acció de substàncies químiques que són les responsables de causar dany cel·lular i alteracions cancerígenes.

Les cultures natives porten mil·lennis fent-lo servir per millorar problemes de salut

Com consumir noni?

La millor manera de prendre noni és en suc, i perquè sigui 100 per 100 efectiu i pugui ser absorbit i metabolitzat, l’ideal és prendre-ho sol i en dejú. Prendre-ho en menjars o durant el procés de digestió inhibeix els seus principis actius, ja que els àcids gàstrics els bloquegen i els impedeix la metabolització posterior, anul·lant els seus efectes positius.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Setembre 2019