Enguany el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) celebra els seus 25 anys controlant i certificant els aliments bio a Catalunya.

Han estat 25 anys de rècord. Hem passat de 200 a 4.000 operadors inscrits. De 5.000 a més de 200.000 hectàrees de superfície certificada. De començar amb un teixit empresarial molt petit a esdevenir el gran clúster agroalimentari ecològic del sud d’Europa, amb gairebé 2.000 indústries agroalimentàries i més de 40.000 productes certificats. El consum intern creix i el volum de facturació també. Catalunya és el gran mercat d’aliments bio d’Espanya i ja posa la mirada als països del nord d’Europa, capdavanters en consum per càpita.

El model públic ofereix qualitat i eficiència en els seus serveis de certificació

25 años certificando los alimentos ecológicos de Cataluña

Són diversos els factors que han fet possible aquesta història d’èxit. En primer lloc, la feina diària de l’equip de professionals que realitzen les inspeccions (més de 5.100 controls físics i documentals l’any 2018), que revisen i autoritzen cada producte que es vol comercialitzar com a ecològic, que verifiquen que es compleix cadascuna de les normes de l’exigent reglament europeu, que mantenen el registre actualitzat per a què tot pagès, ramader, elaborador o comercialitzador ecològic disposi del seu certificat amb les activitats i els productes autoritzats per vendre amb les mencions i els segells bio.

En segona instància, voldria destacar l’aposta catalana per una certificació pública, que garantitza la participació de tota la cadena, des del productor al consumidor, passant per l’elaborador i l’administració, en les decisions de l’òrgan de govern de l’autoritat de control. El model públic ofereix qualitat i eficiència en els seus serveis de certificació. No és casual que el CCPAE sigui sinònim de garantia i prestigi arreu de l’Estat i als mercats internacionals.

No és casual que el CCPAE sigui sinònim de garantia i prestigi arreu de l’Estat i als mercats internacionals

En darrer lloc, i no per això menys important, cal posar en valor l’empenta del teixit emprenedor català, que fa créixer el sector bio dia rere dia, llaurant i collint, cuidant els ramats i la terra, aixecant la persiana, fent xarxa al territori, i guanyant-se la confiança del consumidor i als mercats. Sense el seu compromís, no estaríem on estem ara.

El sector ecològic té el repte de continuar oferint aliments de la màxima qualitat, respectuosos amb la natura, i sincers amb les persones consumidores. El CCPAE, per la seva banda, vol augmentar la confiança de les persones consumidores en la certificació ecològica i mantenir la credibilitat davant dels mercats, treballant per als operadors i la societat. Som present i futur. Per molts anys, CCPAE!

Autor: David Torrelles Vilella, President del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) | www.ccpae.cat

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2019