Els bolets pertanyen al regne dels fongs, que està diferenciat del regne animal i del vegetal. N’hi ha milers de varietats, amb propietats molt diversificades.
A la pràctica mèdica oriental s’han usat tradicionalment bolets amb uns efectes sobre la salut que han estat avalats recentment per estudis científics.

Setas terapéuticas

Reishi (Ganoderma lucidum)

És un bolet llenyós de color vermell, que neix als troncs dels arbres. No és comestible perquè és amarg i dur, però s’usa en infusió o en extracte. Compta amb nombrosos elements amb propietats terapèutiques reconegudes, com triterpens antihistamínics, adenosina i guanosina amb efectes fluidificadors sanguinis i sedatius, esterols, substàncies antiinflamatòries, minerals, vitamines del grup B i tots els aminoàcids essencials.

 • Antioxidant. És molt útil en malalties degeneratives i en la pèrdua de memòria.
 • Estimulador immunitàri. Equilibra i potencia el sistema intern de defenses, especialment en situacions d’estrès patològic com en càncers, al·lèrgies o infeccions víriques. Té un efecte inhibidor del creixement tumoral.
 • Antiinflamatori. Conté substàncies que redueixen la inflamació crònica sistèmica causant de diverses malalties com l’artritis reumatoide, la colitis ulcerosa o la psoriasi.
 • Regenerador. Afavoreix la creació de cèl·lules sanguínies i hepàtiques. És útil en convalescències prolongades i per protegir la funció del fetge.
 • Cardioprotector: Redueix la hipertensió arterial perquè fluïdifica la sang i redueix el colesterol.
 • Relaxant. Redueix l’estrès, l’ansietat, l’insomni i la depressió.
 • Hipoglucemiant. Equilibra els nivells de sucre sanguini.

Maitake (Grifola frondosa)

És un bolet difícil de trobar en el seu estat natural, però que es cultiva des de fa unes dècades per les seves moltes propietats. No es consumeix mai en cru, sinó en guisats. L’opció més comú és prendre el seu extracte en pols com a suplement nutricional. És ric en components específics com grifola i grifolina, en lecitines, betaglucans, enzims i ergosterol, component precursor de la vitamina D.

 • Antitumoral. Al Japó s’està utilitzant com a teràpia complementària contra el càncer perquè conté molècules antitumorals amb eficàcia provada per inhibir el desenvolupament de la metàstasi.
 • Antiinflamatori. Equilibra el sistema immunitari, enforteix les defenses i augmenta la longevitat.
 • Contra la síndrome metabòlica. Activa el metabolisme, disminuint l’emmagatzematge de greix i equilibrant l’excés de pes. Té efectes hipoglucemiants.
 • Depuratiu. Facilita l’eliminació de toxines pel fetge.
 • Protector cardiovascular. Redueix els nivells de triglicèrids, colesterol i la pressió arterial.
 • Analgèsic. Disminueix el dolor, alhora que incrementa l’energia i la vitalitat.

Setas terapéuticas

Shiitake (Lentinula edodes)

Aquest conegut bolet s’ha cultivat a orient des de fa més de mil anys. És comestible i saborós, igualment valorat en cuina que com a tractament terapèutic. Un cop bullit, s’allibera el seu principal component, el polisacàrid lentinan, capaç de regular el sistema immunitari tant en afeccions víriques com en malalties autoimmunes. Conté proteïnes d’alt valor biològic, minerals, vitamines B, E i ergosterol, provitamina D2.

 • Immunomodulador. Estimula la resposta antiviral i antibiòtica i redueix les inflamacions en l’artritis i la fibromiàlgia.
 • Cardioprotector. Combat l’excés de colesterol i de triglicèrids de la sang. Redueix la pressió arterial per la presència d’eritadenina, un antiagregant plaquetari.
 • Estimula la libido i la fertilitat.
 • Anticancerígen. Inhibeix el creixement de tumors. Minimitza els efectes secundaris de la quimioteràpia.
 • Antioxidant. Gràcies a la seva riquesa en seleni i als seus diversos polifenols.
 • Depuratiu. Redueix l’excés d’àcid úric pel seu efecte alcalinitzant.

Cabellera de lleó (Hericium erinaceus)

Es tracta d’un bolet comestible molt comú a la Xina i al Japó. És diferent dels altres bolets perquè està format per filaments que s’assemblen a una cabellera. Aquesta configuració li proporciona una estructura fibrosa amb efectes prebiòtics. Conté minerals com potassi, zinc, ferro, seleni i fòsfor.

 • Neuroregenerador. Els seus compostos contenen factors del creixement nerviós (NGF) que estimulen la regeneració de les neurones i potencien el creixement de noves cèl·lules del teixit connectiu i de la mielina. S’està utilitzant en el tractament de malalties neurodegeneratives amb pèrdua de memòria com Parkinson, Alzheimer o esclerosi múltiple. Igualment és activa per a la depressió i l’ansietat. La seva capacitat regeneradora del sistema nerviós actua també sobre les neuropaties perifèriques que causen entumiments, formigueig, debilitat, mal o insensibilitat a les extremitats.
 • Prebiòtic: Ajuda a regenerar la microbiota i l’epiteli de les mucoses de l’intestí. Protegeix de trastorns digestius, com gastritis o úlceres, actua davant del restrenyiment, intoleràncies i malalties inflamatòries com Crohn i colitis ulcerosa.
 • Immunomodulador. Equilibra el sistema immunològic i té efectes antitumorals.

Bolets autòctons

 • Bolet de card (Pleurotus eringii) i Bolet de pollancre (Pleurotus ostreatus): Són bolets emparentats, molt apreciats pel seu delicat sabor. Són rics en lovastatina, una estatina natural que combat l’excés de colesterol. Contenen polisacàrids amb propietats equilibradores del sistema immunològic, antioxidants i antitumorals. Contenen substàncies reparadores dels vasos sanguinis, relaxadores musculars i protectores hepàtiques.
 • Xampinyó (Agaricus bisporus): Aquest conegut bolet també té propietats terapèutiques gràcies a la seva riquesa en betaglucans que afavoreixen el sistema immunitari i a antioxidants com el seleni. És ric en vitamines B. Ajuda a reduir infeccions, inflamacions, al·lèrgies i la producció de tumors cancerosos. Redueix el colesterol, protegeix la funció hepàtica i prevé la resistència a la insulina.

Autora: Mercedes Blasco. Nutricionista, Màster en Nutrició i salut | bonavida099.blogspot.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019