Els forns de microones s’utilitzen per escalfar o descongelar aliments o fins i tot per cuinar. En l’era del menjar preparat són omnipresents en la immensa majoria de llars, restaurants i centres de treball o estudi.

Horno microondas, ¿por qué no debemos usarlo?

Oficialment són innocus, perquè les seves ones electromagnètiques no són radioactives i només actuen quan estan en marxa. No obstant això, el seu ús presenta serioses alarmes i la pròpia OMS estableix mesures de seguretat sobre com utilitzar-los:

  • Risc de fuga electromagnètica. La porta ha d’estar ben tancada, i no es pot usar si hi ha bonys, rascades o no encaixa bé, perquè les microones podrien sortir a l’exterior i afectar a qui ho està manipulant.
  • Risc de contaminació alimentària. No distribueix la calor uniformement per tot l’aliment i s’ha d’utilitzar sempre durant diversos minuts per garantir que destrueix els microorganismes.
  • Risc de cremades. Aconsegueix temperatures internes molt altes sense que es noti. Pot produir un bull sobtat en aliments líquids destapats, o en introduir una cullera. D’altres, com els ous sencers o el raïm poden esclatar.
  • Risc de contaminació química. Només s’han d’usar recipients específics, ja que molts plàstics desprenen compostos tòxics en contacte amb els aliments grassos. Són adequats el vidre i la ceràmica, però no el metall.

Altera l’estructura química dels aliments, destrueix una gran part dels nutrients, incrementa els radicals lliures i deshidrata els aliments

D’altra banda, el mateix mecanisme d’acció de les microones és inadequat per als aliments, i potencialment perillós per a la salut.

  • Altera l’estructura química dels aliments: fa vibrar i friccionar les seves molècules a gran velocitat fins a generar calor, desorganitzant la seva estructura i alterant la seva vitalitat.
  • Destrueix una gran part dels nutrients: especialment vitamines, enzims, fenols, fitosterols i antioxidants. Altera l’estructura proteica i és més susceptible de generar acrilamides en la combinació de carbohidrats amb greixos que altres mètodes de cocció. El consum d’aquests aliments desnaturalitzats pot alterar el sistema nerviós.
  • Incrementa els radicals lliures: en contacte amb greixos, es forma una peroxidació lipídica, que afebleix el sistema immunològic i és un factor coadjuvant en malalties degeneratives, desordres hormonals i càncer.
  • Deshidrata els aliments: Les microones actuen amb més potència sobre els líquids i els evapora. El menjar es desseca i perd sabor i propietats.

Podem replantejar-nos el seu ús, ja que les formes tradicionals d’escalfar els aliments són més segures. L’eficàcia és preferible a la velocitat.

Autora: Mercedes Blasco. Nutricionista, Màster en Nutrició i Salut |  bonavida099.blogspot.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019