En l’actualitat, els consumidors busquen productes no només de gran qualitat, sinó també sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Aquesta creixent tendència porta a empreses de tots els sectors a buscar nous mètodes per formular i produir els seus productes de manera sostenible amb l’objectiu de reduir el seu impacte mediambiental i de preservar recursos naturals finits. En el cas de la indústria cosmètica, la recerca de nous ingredients cosmètics d’origen natural es veu particularment influïda per la creixent demanda de productes elaborats amb matèries primeres naturals.

Ingredientes cosméticos marinos: un mar de oportunidades

Tradicionalment, l’extracció de substàncies naturals per a l’elaboració de productes cosmètics s’ha centrat en l’ús d’actius d’extractes de plantes. No obstant això, el desenvolupament tecnològic actual ha fet possible el descobriment del potencial de certs organismes marins, les substàncies dels quals tenen un paper fonamental en la innovació del sector de la cosmètica. Aquesta nova font d’ingredients ofereix un gran ventall d’oportunitats particularment per al sector de la cosmètica natural i orgànica, ja que tots els ingredients obtinguts del medi marí són d’origen natural. A continuació citem les substàncies més innovadores procedents del mar i detallem les seves funcions i el seu potencial per a ús cosmètic.

Compostos bioactius marins

Els bioactius marins són matèries primeres molt atractives i diverses que presenten múltiples propietats per a usos i aplicacions cosmètiques (per exemple, com hidratants i antioxidants) i que poden trobar-se en una gran quantitat de diferents espècies que habiten el medi marí. Alguns dels bioactius marins més usats en cosmètica són:

  1. Algues

Les algues són organismes fotosintètics aquàtics. A més de produir metabòlits primaris (proteïnes, polisacàrids, àcids grassos i aminoàcids), presents en funcions fisiològiques com el creixement, el desenvolupament o la reproducció, les algues també produeixen metabòlits secundaris, que proporcionen humitat a la pell, afavoreixen la circulació sanguínia, regulen la funció de les glàndules sebàcies i tenen un efecte antiinflamatori. Per exemple, l’agar d’algues vermelles s’usa com a emulsionant, mentre que els alginats d’algues marrons s’usen com a agents gelificants i espessidors.

  1. Fongs marins

Els fongs marins són un recurs d’ingredients naturals que s’ha començat a investigar amb més detall en els darrers anys, ja que molts dels seus metabòlits secundaris podrien tenir propietats anti-acne i combatre l’envelliment de la pell. A més, els fongs marins són una excel·lent font de compostos antioxidants i poden sintetitzar compostos que inhibeixen els enzims inclosos en la producció de melanina, pel que són molt útils en aplicacions cosmètiques contra la hiperpigmentació.

  1. Bacteris marins

Les matèries primeres de certs bacteris marins mostren un gran potencial per al sector de la cosmètica natural i orgànica. Per exemple, els cianobacteris poden tenir un paper important en el futur desenvolupament d’ingredients per a la cura de la pell gràcies a  les seves qualitats antioxidants. Una altra aplicació per a la indústria cosmètica podria ser la producció de colorants naturals, ja que algunes microalgues i cianobacteris són riques en pigments.

Aquesta nova font d’ingredients ofereix un gran ventall d’oportunitats particularment per al sector de la cosmètica natural i orgànica

Innovació sostenible i biotecnologia

La preservació dels hàbitats marins i dels seus habitants és un factor clau no només per als consumidors, sinó també per a les empreses que volen desenvolupar els seus productes de manera sostenible amb la finalitat de contribuir a la protecció del medi ambient. Ingredients com l’esqualè, una substància obtinguda originàriament a partir de l’oli de fetge de tauró i molt utilitzada en cosmètica durant el segle XX, ha estat substituïda avui dia per alternatives vegetals com l’oli d’oliva o el germen de blat.

Per tal de promoure la innovació sostenible i d’evitar la sobreexplotació del medi marí, moltes matèries primeres marines es produeixen cada vegada amb més freqüència a partir de l’aqüicultura, una tècnica que té un paper clau per garantir una producció sostenible de substàncies marines a llarg termini.

La creixent preocupació per la contaminació causada pels plàstics en els oceans i mars, la sobrepesca i altres amenaces a la biodiversitat marina han portat a moltes marques de cosmètics naturals i orgànics a buscar alternatives a l’extracció directa d’ingredients del medi marí mitjançant l’ús de la biotecnologia “blava”, que ofereix alternatives per desenvolupar una producció controlada i sostenible de grans volums d’ingredients.

Ingredientes cosméticos marinos: un mar de oportunidades

Quin és el futur dels ingredients cosmètics marins?

La indústria cosmètica, contínuament en evolució, aposta per explorar el gran potencial de les substàncies naturals en medis marins per tal d’obtenir ingredients que afavoreixin el desenvolupament de nous compostos bioactius per a ús cosmètic. El mercat comercial d’actius marins continuarà creixent a mesura que es descobreixin noves fonts de compostos que puguin produir-se de manera sostenible i rendible, com és el cas de les microalgues, els fongs i els bacteris, que poden ser reproduïts en cultius controlats a gran escala.

Molts d’aquests ingredients marins són presents en els productes certificats amb l’estàndard de NATRUE, que és un referent de qualitat, transparència i compromís amb els consumidors de productes cosmètics naturals i orgànics a nivell mundial.

Més informació a www.natrue.org

Autora: Dra. Hana Mušinovic, Responsable Científica i de Regulació de NATRUE

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here