Una pregunta que sorgeix amb molta freqüència és si és millor donar als nadons oli de lli o les llavors de lli senceres. Tots dos tenen avantatges i inconvenients.

¿Es mejor el aceite de lino o las semillas enteras para los bebés?

Les llavors de lli són una de les fonts més riques d’àcid alfa-linolènic, un àcid gras omega-3 que es considera essencial, és a dir, que ha de ser proporcionat amb l’alimentació de la mateixa manera que la resta de les vitamines. L’àcid alfa-linolènic és fonamental durant el desenvolupament cerebral i té efectes antiinflamatoris i cardioprotectors.

Conscients d’això, moltes famílies es preocupen per introduir el lli aviat en la dieta dels seus fills i filles una vegada que ha començat l’alimentació complementària. Abans dels sis mesos els nadons reben els omega-3 que necessiten a partir de la llet materna o la llet de fórmula que ha estat fortificada de forma adequada.

Oli de lli o les llavors senceres?

L’oli de lli és una font molt concentrada d’omega-3. Una cullerada sopera (14 ml) aporta 7g d’àcid alfa-linolènic. Un nadó necessita al dia 500 mg d’aquest àcid gras, de manera que amb una cullerada sopera n’hi hauria prou per cobrir les seves necessitats durant dues setmanes. Per tant si fem servir oli només necessitem afegir, després de finalitzar la cocció, mitja culleradeta petita un parell de vegades per setmana a algun dels purés de verdures que menja el bebè. L’oli de lli s’enranceix molt ràpidament i per tant s’ha de guardar refrigerat i no s’ha d’escalfar.

L’ideal seria donar-los una culleradeta de llavors de lli mòltes 2-3 vegades per setmana.

Les llavors de lli senceres són un aliment més interessant que l’oli perquè contenen molts altres nutrients a més de l’àcid alfa-linolènic. Una culleradeta de llavors de lli ben mòltes (uns 2,5 grams) tenen una mica més dels 500 mg d’omega-3 que necessita un nadó cada dia, però també aporten mig gram de proteïnes, i una petita quantitat de minerals i de vitamines del grup B. Les llavors de lli contenen molta fibra i aquesta és la principal limitació a l’hora de incloure-les en la dieta dels nens més petits. L’ideal seria donar-los una culleradeta de llavors de lli mòltes 2-3 vegades per setmana (barrejades amb els cereals, les fruites o les verdures) i la resta dels dies donar-los altres aliments rics en omega-3, principalment nous mòltes (2 meitats pelades aporten tota la quantitat necessària al dia) i tofu (una porció de 30 g aporta la tercera part de les necessitats diàries).

Reservarem l’oli de lli per a aquells nadons que siguin intolerants o al·lèrgics a les nous i encara siguin massa petits per prendre grans quantitats de llavors de lli senceres.

Autora: Miriam Martínez Biarge,  Metge Pediatre | www.mipediatravegetariano.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2019