PATROCINAT PER
Viridian. Ethical vitamins with an organic heart

Ayudas digestivas para paliar los excesos navideños

S’acosta l’hivern, l’estació més freda de l’any i cal preparar al cos per dins i per fora per evitar virus oportunistes, especialment relacionats amb les vies respiratòries, com els refredats o les grips. De la mateixa manera que ens anem abrigant a mesura que va fent més fred, l’adaptació interna a les baixes temperatures s’ha d’anar fent de manera gradual, fins i tot abans que el fred envaeixi el nostre organisme.

Prepárate para el invierno

Per això, és important ja des del final de l’estiu anar limitant els aliments crus i anar incorporant cremes, plats de cullera i coccions dels diferents aliments de temporada.

Els imprescindibles d’hivern

Al rebost no poden faltar alguns aliments i plantes per donar-nos suport durant els mesos més freds amb grans propietats i beneficis per a la nostra salut:

  • Gingebre: és una arrel que ens ajudarà a escalfar el cos des de l’interior, activa la circulació i estimula la immunitat. El podem afegir als nostres brous, cremes, cocció de llegums o fer una infusió.
  • All: conté principis actius, principalment compostos fenòlics amb propietats antibiòtiques. L’all cru picat o tallat estimula el sistema immune. Així que no pot faltar una picada d’all i julivert per sobre dels teus plats.
  • Ceba: gràcies al seu contingut en compostos ensofrats té efecte antisèptic i antibiòtic. A més, ajuda a eliminar mucositats sent útil per a refredats, tos i grip.
  • Llimona: és antisèptica i antiinflamatoria. Una llimonada amb pell és útil per refrescar l’organisme en processos febrils i ajuda a la regeneració dels glòbuls blancs. Aporta vitamina C, antioxidants i bioflavonoides.
  • Algues: podem afegir alga kombu i wakame als nostres brous per aportar un extra de minerals i nodrir els nostres ronyons, els òrgans que tenen correspondència amb l’hivern segons la medicina tradicional xinesa. També és important disposar de l’alga cochayuyo, que ajuda a fluïdificar el moc.
  • Bolets shiitake: són molt apreciats per les seves propietats moduladores del sistema immune. Són molt versàtils. Els podem afegir a sopes, estofats, risottos, llegums, a la planxa, etc.
  • Farigola: té propietats antibiòtiques, antivirals, antitussígenes i expectorants. És molt útil per alleujar infeccions respiratòries. Es pot anar prenent en infusió durant tot el dia o preparar una deliciosa sopa de ceba i farigola.

Suplementació

A l’hivern tenim uns requeriments augmentats de vitamina C i és més que probable que baixin els nostres nivells de vitamina D perquè es sintetitza per l’exposició solar. Aquests dos suplements ens seran de gran ajuda:

  • Vitamina C: aquesta vitamina està implicada en nombrosos processos, destacant la seva participació en el sistema immune. Per aquesta raó hem d’assegurar la seva aportació durant els mesos més freds de l’any. És molt útil per a combatre refredats o qualsevol altra infecció. Les persones fumadores haurien de prendre-la durant tot l’any perquè estan exposades a una oxidació diària i la vitamina C protegeix les cèl·lules enfront l’estrès oxidatiu i l’avanç dels radicals lliures. Viridian l’ofereix en format d’Ester-C, que és més absorbible a l’estómac.
  • Vitamina D: està implicada en múltiples funcions com millorar la sensibilitat a la insulina, contribuir a la salut òssia, regular la microbiota intestinal, immunomoduladora o antidepressiva, entre moltes altres. Viridian ofereix la vitamina D3, que és més biodisponible. És aconsellable prendre-la amb una mica de greix perquè s’absorbeixi millor.

Autora: Lluca Rullan, Periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2019