Algunes plantes medicinals, gràcies a la presència de determinats fitoactius, poden ajudar-nos a protegir la mucosa, reduir la inflamació i limitar la producció de la mucositat i la tos. Us parlem de la grindelia.

Descubre el poder de la grindelia para reducir la tos y la mucosidad

La tos i la flegma són alguns dels problemes associats al fred hivernal en nens i adults. La inflamació i la irritació de la mucosa respiratòria, ens porta a l’aparició de mucositat i tos. Una tos persistent sovint va acompanyada també d’infecció en el tracte respiratori superior. Algunes plantes medicinals ens ajuden a combatre aquesta situació.

Una d’aquestes plantes és la grindelia (Grindelia robusta Nutt.), planta perenne, originària de sud-oest d’Amèrica de Nord (Califòrnia i Mèxic). S’han descrit múltiples espècies dins el gènere Grindelia i en general són plantes herbàcies o arbusts petits perennes o bianuals, recoberts per una substància resinosa enganxosa (resina), que desprenen un agradable aroma balsàmic.

A més de les seves propietats expectorants i mucolítiques, destaca també per les seves accions antioxidants i antiinflamatòries

La grindelia és un remei tradicional que ja utilitzaven els indis americans, i que pot ajudar-nos a protegir les vies respiratòries i a reduir la producció de mucositat, en el context dels refredats hivernals. S’ha considerat com un bon antitussigen, que ajuda a calmar els espasmes respiratoris, utilitzat en cas d’asma, bronquitis, refredat, tos i, en general, en les afeccions de les vies altes respiratòries que cursen amb producció de tos i, mucositat o flegma. A més de les seves propietats expectorants i mucolítiques, destaca també per les seves accions antioxidants i antiinflamatòries.

A què són degudes les seves propietats?, Doncs bé, si ens centrem en alguns dels seus components, podem destacar les saponines, conegudes per la seva capacitat per reduir la tensió superficial en la mucosa que contribueix a reduir la viscositat de la mucositat permetent que aquesta pugui eliminar-se d’una manera més fàcil, a més aquests compostos li confereixen també propietats antiinflamatòries. D’altra banda, als terpens continguts en la seva fracció d’oli essencial, presents en la seva resina, se’ls atribueix també propietats antimicrobianes, que, unides al seu contingut en polifenols o substàncies d’un gran valor antioxidant, proporcionen un efecte beneficiós sobre el sistema respiratori, en el curs de les infeccions respiratòries associades a l’estació hivernal.

En l’actualitat l’Agència Europea del Medicament (EMA) aprova el seu ús tradicional per a l’alleugeriment de la tos associada als refredats de vies altes. La ESCOP afegeix a més la seva indicació per al tractament de la tos productiva.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i  Nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here