A Bio Eco Actual entrevistem a Joaquim Llobet (Barcelona, 1955), director comercial de Corpore Sano. Diplomat en màrqueting per EDAA, és motor en experiència i coneixement en el món de la cosmètica natural i ecològica.

Joaquim Llobet: "La certificació BIO permet cobrir un dèficit en la legislació"

Amb més de 17 anys de recorregut, Llobet ha vist néixer el sector de la cosmètica bio des dels seus inicis, amb una evolució des de 2002 molt significativa, quan les cinc principals organitzacions europees dedicades als estàndards de cosmètics ecològics i naturals es van reunir i van acordar cooperar en el desenvolupament d’un sol estàndard harmonitzat i moment en què va néixer Cosmos standard-, que entraria en vigor el 2010, certificant part dels productes de Corpore Sano, juntament amb els segells que garanteixen una òptima qualitat ICEA, Eco Bio Cosmetic i Ecocert.

Què ha canviat més en la cosmètica ecològica durant la teva trajectòria?

Inicialment la cosmètica ecològica es basava en la recuperació i l’ús de fórmules tradicionals, i alhora en reflectir els aspectes estètics d’una manera de vida més en contacte amb la natura. Aquest ideari, en certa manera una mica ingenu, “hippy”, ha anat madurant cap a un model més honest, amb la incorporació de conceptes com la sostenibilitat dels processos, la certificació dels ingredients i l’eficàcia de les fórmules.
A tall d’exemple, quan va néixer Corpore Sano, la innovació del moment va ser que vam passar del xampú a l’ou, urea per al greix i quina, a la incorporació d’extractes i plantes naturals per al tractament de les principals afeccions de cabells, de l’ecologia poc més sabíem.

Avui dia els nostres nous llançaments ja no els concebem si no són eficaços i respectuosos amb el medi ambient.

Què aporta la certificació bio d’un cosmètic?

Per al consumidor és una garantia:

De que l’elaboració dels productes ha estat respectuosa amb els valors de sostenibilitat ambiental, que les fórmules contenen ingredients de cultiu ecològic i no contenen ingredients l’efecte dels quals pogués ser perjudicial per a l’usuari.

També és una ajuda en la decisió de compra, ja que la certificació unifica criteris (COSMOS) i permet diferenciar entre productes ecològics i aquells que pretenen ser BIO aprofitant la manca d’informació clara en l’etiquetatge i la comunicació. En aquest sentit, la certificació BIO permet cobrir un dèficit en la legislació, ja que l’evolució del mercat ha anat més ràpid que la normativa, en aquest àmbit.

És un valor afegit o un imprescindible?

Tots dos. És imprescindible per a garantir la credibilitat i honestedat dels productes i les seves marques, però si no aporta un valor afegit al benestar real de les persones, deixarà de ser útil. En aquest sentit l’eficàcia és un punt clau, ja que cal recordar que la certificació ecològica per si mateixa no suposa cap garantia d’eficàcia.

Envasos sense plàstic. És possible en cosmètica?

És un objectiu clar tot i que encara llunyà. De moment és molt difícil suprimir el 100% però sí podem anar reduint part dels plàstics, a Corpore Sano, estem treballant cada any, no només en reduir el plàstic, sinó en ser cada vegada més eco eficients en tots els nostres processos.

Nosaltres sempre estem investigant amb nous envasos, més ecològics i amb menys residus.Joaquim Llobet: "La certificación BIO permite cubrir un déficit en la legislación"Tendències i futur: Cap a on va la cosmètica ecològica a Espanya?

La cosmètica eco a Espanya, seguint la tendència d’altres mercats europeus, està entrant en una nova fase de desenvolupament, doncs ja està sent una opció accessible per a un percentatge cada vegada més gran d’usuaris de cosmètica. El repte que se’ns presenta és aconseguir que totes aquestes persones que descobreixen la cosmètica eco, tinguin una experiència satisfactòria.

Que demana el consumidor del segle XXI?

Honestedat, claredat en la informació, accessibilitat pel que fa a preus i punts de venda, eficàcia en les fórmules i especialització.

Autor: Enric Urrutia, Director.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2020