El cascall o rosella real blanca (Papaver somniferum) és una espècie de planta herbàcia anual del gènere Papaver, pertanyent a la família Papaveraceae. La saba dels seus fruits semi-madurs, pel seu alt contingut en alcaloides, és la matèria primera per a la producció d’opi i tots els seus derivats, legals i il·legals. Us parlem d’opioides i opiacis.

Opioides y Opiáceos: luces y sombras

L’espècie podria ser oriünda del sud de la Mediterrània, hem pogut verificar que va ser al continent europeu on l’espècie va ser domesticada per primera vegada, fa més de 4.000 anys. Troballes arqueològiques evidencien el seu cultiu en assentaments humans datats a finals de l’Edat de Pedra, en els vessants dels rius Rin, Roine, Po i Danubi, a Itàlia i Alemanya. A la Península Ibèrica, a les rodalies de Granada, es van trobar llavors al jaciment de la Cueva de los Murciélagos, la datació és relativa cap a 4.200 a.C. Les seves propietats ja eren conegudes com un eficaç calmant del dolor i planta somnífera.

En l’actualitat, la rosella real blanca es conrea en tots els continents com a matèria primera per a diverses indústries

En l’actualitat, la rosella real blanca es conrea en tots els continents com a matèria primera per a diverses indústries, la més important de les quals és la farmacèutica, ja que és la base dels opiacis: morfina, codeïna, tebaïna, papaverina i noscapina; i els opioides semi sintètics: heroïna i buprenorfina, i sintètic: metadona. També és una matèria primera per a la indústria química, olis i combustibles, per a la indústria cosmètica, en l’elaboració de cremes hidratants i sabons. Malauradament, també és utilitzada de forma nociva i il·legal per a la fabricació de drogues summament addictives com l’heroïna.

La riquesa en alcaloides és el component que actua com a principi actiu. Els alcaloides posseeixen la capacitat d’exercir una acció fisiològica intensa en els animals, fins i tot a baixes dosis, amb efectes psicoactius, pel que s’empren en fàrmacs i psicofàrmacs per tractar problemes físics i psíquics. Els alcaloides suposen una font de substàncies actives com la morfina i la codeïna, utilitzades en medicina com analgèsics per calmar el dolor agut i la tos. El nom alcaloide va ser encunyat pel químic alemany Carl Meissner en 1819 per referir-se a productes naturals d’origen vegetal que mostraven propietats similars als àlcalis, conjunt de substàncies derivades de metalls alcalins.

L’abús i el mal ús dels opiacis ha esdevingut una epidèmia letal a països com els EUA, on les morts per addicció a aquestes substàncies superen les causades per VIH, accidents de trànsit i armes de foc. Cada dia, més de 130 nord-americans moren pels opiacis, uns 72.000 cada any. En el 50% dels casos la mort no ha estat provocada per un opioide il·legal, sinó receptat per un facultatiu, és a dir, un analgèsic adquirit en una farmàcia legal amb una recepta mèdica. Les morts solen ser causades per sobredosi pel fet que moltes persones es converteixen fàcilment en dependents d’aquest tipus de substàncies per calmar el dolor, la tos, l’ansietat o simplement poder dormir.

Els “pastissos de rosella” (“makowiec” en polonès i “makovník” en eslovac) son unes postres típiques de Polònia i d’Eslovàquia

No obstant això, no tots els usos d’aquesta planta són tan complexos, ni perillosos. Igual que les de Papaver rhoeas o roselles silvestres, que a la primavera tenyeixen de vermell els camps de blat, les seves llavors poden utilitzar-se en aplicacions culinàries i les seves propietats antioxidants, tranquil·litzants i inofensives són ben conegudes. Els “pastissos de rosella” ( “makowiec” en polonès i “makovník” en eslovac) son unes postres típiques de Polònia i d’Eslovàquia.

Autora: Helena Escoda Casas, Llicenciada en Història (UAB)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here