Parlem amb Miguel Ángel Montesinos (Madrid, 1974), CEO a Espanya de La Finestra sul Cielo, empresa familiar nascuda a Torí l’any 1978 per distribuir productes ecològics d’alta qualitat que va arribar a Espanya el 2003 mantenint i estenent la filosofia de l’empresa italiana. Entre les seves màximes estan la qualitat i la professionalitat, al mateix temps que la cura per la salut i el respecte a l’entorn. “L’agricultura ecològica i el respecte pel nostre planeta ha de ser un eix fonamental per al futur de les generacions futures”, afirma.

Entrevista a Miguel Ángel Montesinos

És el moment del packaging sostenible? Quins avantatges ofereix?

El departament de producte de la Finestra sul Cielo porta ja un any buscant alternatives a l’envàs de plàstic convencional. Creiem que el món bio ha de ser el sector que abanderi el canvi.

Estem modificant els nostres envasos, substituint el plàstic per vidre o envasos compostables. La nostra fàbrica de producció i envasat a València (GPA) serà aquest mateix any 2020 la primera fàbrica ‘plastic free’ d’Europa. Tots els productes envasats seran 100% compostables. Això està suposant un esforç enorme per part de les persones que formem Finestra, però estem decidits a ser part del canvi que necessita el planeta.

L’objectiu d’aquests packagings compostables és aconseguir un menor impacte en el medi ambient a causa de que es biodegraden en un termini de 180 dies.

Amb quines dificultats es troben?

A nivell legal no hi ha normatives ni ajudes. Per exemple, el procés que estem fent a la nostra fàbrica ‘plastic free’ està sent assumit per la pròpia empresa perquè no hi ha subvencions sobre el canvi a compostable.

Per a productes secs ja estem preparats per arrencar amb compostable. Ara estem treballant per buscar alternatives per als nostres productes frescos i congelats.

Estem segurs que durant els propers mesos i anys el canvi en l’envasat dels aliments serà radical i Finestra estarà present en aquest canvi des del principi.

Com veu l’evolució del consum de productes ecològics a Espanya?

Jo porto 26 anys en aquest sector. En els meus inicis, era difícil trobar consumidors a Espanya que coneguessin el que era un aliment ecològic. La producció nacional de productes frescos s’exportava gairebé íntegrament. I els productes industrialitzats que es comercialitzaven eren bàsicament d’importació.

Durant aquests anys, afortunadament, això ha anat evolucionant de manera exponencial. Avui dia Espanya està en els llocs més alts de producció i de consum de productes bio.

Cada vegada més el consumidor està més atent a allò que menja. Busca alternatives més sanes i ingredients més nets per la cistella de la compra.

I a Europa?

Europa en general sempre ha estat molt avançada en producció i consum bio. Un exemple molt clar és Itàlia, líder al costat d’Espanya en producció i amb una taxa de consum 3 vegades superior a l’espanyola. Països com Alemanya, França i Dinamarca també són punters a nivell europeu, aquest últim busca declarar-se 100% bio el 2020.

En tots aquests països el consum de productes bio és imparable i com a sector és un sector productiu reconegut i apreciat.

Com aconsegueix La Finestra sul Cielo mantenir-se com una empresa independent?

Des de 1978 a Itàlia i des del 2003 a Espanya, La Finestra sul Cielo ha seguit sempre fidel als seus principis. Principis fonamentals com el respecte cap a les persones (col·laboradors, clients i proveïdors) i al nostre entorn. La qualitat dels productes que produïm, sempre dins de l’agricultura ecològica, ens ha mantingut forts i independents dins d’un sector que en els darrers anys ha sofert canvis substancials a causa de les adquisicions i entrada d’operadors aliens al sector.

Des de Finestra, després de tants anys de treball en aquest sector al què estimem profundament, seguim creient que l’agricultura ecològica i el respecte pel nostre planeta ha de ser un eix fonamental per al futur de les generacions futures.

Quin producte és un imprescindible a la seva cistella de la compra habitual? Consumeix BIO en el seu dia a dia?

La fruita i la verdura són imprescindibles. A més de consumir diàriament proteïna vegetal i quinoa real, com a fonts de proteïna i hidrats de carboni.

La veritat és que em sento afortunat perquè la meva mare em va inculcar el consum bio des de ben petit. Des de llavors he seguit tota la meva vida amb aquesta cultura. I dia d’avui la intento transmetre als meus fills. Crec fidelment en frases com: “som el que mengem” i “l’aliment és la teva medicina”.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here