La por a tastar aliments nous es diu neofòbia alimentària. Es considera una fase normal en la infància i no és un trastorn, sempre que sigui transitori. De fet, molts experts creuen que aquest comportament és instintiu en humans i té com a fi protegir-nos d’ingerir potencials substàncies tòxiques.

Neofobia

Es veu amb freqüència entre els 18 mesos i els 3 anys, encara que en alguns casos es perllonga fins als 6-7 anys. Si persisteix més enllà d’aquesta edat convé consultar amb un psicòleg infantil especialitzat en comportament alimentari. La neofòbia alimentària en adults es considera sempre un trastorn mental.

Tot i que generalment és transitòria, la neofòbia alimentària resulta alarmant per als pares i sol alterar la dinàmica familiar. El millor tractament és la prevenció: aquells nadons que són exposats a major varietat d’aliments entre els 6 i 12 mesos tenen menys probabilitats de rebutjar aliments més endavant (simplement perquè ja els han tastat tots o la major part dels que constituiran la seva dieta). La varietat d’aliments es refereix a colors, sabors i textures. Per exemple, no n’hi ha prou amb oferir al nadó dos o tres tipus de verdures, cal exposar-lo a la major varietat possible. Igualment, no n’hi ha prou amb oferir les verdures en puré: cal oferir-les a més a més (i preferentment) senceres, a trossets.

La varietat d’aliments es refereix a colors, sabors i textures

Tot i fer això, alguns nens i nenes poden desenvolupar aquest comportament de forma transitòria (encara que es fa etern!). En aquests casos les següents mesures poden ajudar:

  • hem de seguir oferint l’aliment periòdicament, però sense forçar a menjar-l’ho. La resta de la família l’ha de seguir menjant amb naturalitat.
  • és molt positiu integrar els nens i nenes en el procés de la compra i preparació dels aliments, això augmenta el seu interès i els ajuda a veure aquests aliments nous com a normals i segurs. Podem també mostrar-los diverses receptes que incloguin l’aliment rebutjat i deixar que triïn ells la que volen tastar.
  • de tant en tant podem sortir amb ells a sopar a un restaurant que ofereixi menjars d’altres cultures i provar tots junts en família nous sabors i textures. Planejar aquestes “aventures culinàries” amb antelació les fa encara més especials.

És molt positiu integrar els nens i nenes en el procés de la compra i preparació dels aliments

Finalment hem d’acceptar que hi ha persones que gaudeixen amb el menjar més que altres i aquesta característica comença en la infància. El plaer gastronòmic no és l’únic plaer a la vida. L’important és que la dieta sigui prou variada per assegurar una bona nutrició.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Médico Pediatra, www.mipediatravegetariano.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2020