El sistema digestiu és de vital importància per a la nostra salut. Un mal funcionament digestiu ens portarà gran nombre de problemes que poden posar-la en risc. El sistema digestiu és essencial, ja que és responsable d’absorbir els nutrients dels aliments que digerim i d’eliminar les deixalles que es produeixen durant el procés de la digestió.

Cuida el sistema digestivo con tu alimentación

Quan el sistema digestiu no funciona correctament sobrevenen problemes com inflor, còlics, gasos, dolor abdominal, acidesa estomacal, diarrea o restrenyiment, que estan causats per alteracions diverses. Tots els símptomes descrits poden indicar que hi ha un problema més gran no mostrat, ocult, i que en cas de no ser tractat pot derivar en afeccions intestinals greus, com la síndrome de l’intestí irritable, la malaltia per reflux gastroesofàgic, la malaltia de Crohn o la diverticulitis.

Una persona sana pot experimentar problemes digestius deguts a coses tan simples com la manca de fibra en la dieta o per manca d’aliments rics en probiòtics en la mateixa. Per tant, hem de afegir o eliminar de la dieta aquells aliments necessaris per aconseguir que el sistema digestiu es mantingui saludable. Un bon començament consisteix a revisar quins aliments consumim, veure quant de positiu i negatiu té la nostra dieta, i valorar quina incidència poden tenir sobre el sistema digestiu i el seu bon funcionament. Alguns aliments poden ser més útils que altres. Entre els aliments que tenen cura del nostre sistema digestiu comptem amb les verdures, fruites, grans i llavors riques en fibra. Cal prendre aliments probiòtics, consumir superaliments, i portar una dieta allunyada dels menjars processats. Com més orgànica sigui la nostra alimentació millor salut intestinal tindrem.

Com més orgànica sigui la nostra alimentació millor salut intestinal tindrem

Per descomptat no tots els aliments afecten les persones de la mateixa manera, pel que cada un de nosaltres haurà de crear la seva dieta a partir dels diferents aliments que tenim al nostre abast. No hi ha una dieta estàndard que es pugui aplicar a tots de la mateixa manera i tingui els mateixos resultats. Però sí que hi ha aliments que han de ser consumits per tots ja que la seva eficàcia sobre la salut del sistema digestiu està més que comprovada. És el cas de la fibra, que no només ens omple, sinó que facilita l’activitat intestinal. La fibra prové d’aliments vegetals, i els aliments animals, tant carns, peixos com productes lactis no la contenen. Hi ha dos tipus de fibra, la soluble i la insoluble, en funció de la seva capacitat de solubilitzar-se en l’aigua que es troba en el sistema digestiu o no. Els adults han d’ingerir-ne al voltant de 30 gr. al dia. La fibra soluble ajuda a reduir el colesterol i suavitza la femta alleujant el restrenyiment. La insoluble permet moure els aliments a través del tracte digestiu. Aliments rics en fibra són els cereals, els grans de civada, ordi i sègol. Les verdures, les fruites, les llavors ens aporten un alt contingut en fibra.

Cuida el sistema digestivo con tu alimentación

Els probiòtics són microorganismes, bacteris i llevats, que ajuden activament al sistema digestiu. Són bacteris i llevats amics que ja el colonitzen de manera natural. Els podem trobar en forma d’aliments, com el iogurt, la kombucha, que és un te fermentat, i el quefir, tots ells fonts naturals de probiòtics, o en forma de complements nutricionals. Una altra font rica en probiòtics són els aliments fermentats. La fermentació descompon els sucres per mitjà de bacteris i llevats. A l’Àsia són molt populars i d’elevat consum. El tempeh, que està fet de soja fermentada, i el miso, que es fa fermentant la soja amb sal i el fong koji. El kimchi està fet de col fermentada. Els probiòtics milloren l’absorció de nutrients, ajuden a descompondre la lactosa i enforteixen el sistema immunològic. Els probiòtics ajuden a reduir la inflor i la flatulència en els pacients amb síndrome d’intestí irritable.

Els probiòtics són microorganismes, bacteris i llevats, que ajuden activament al sistema digestiu

Els superaliments són aliments que tenen propietats beneficioses per a la nostra salut. De tots ells el gingebre ha demostrat gran poder per moure ràpid els aliments de l’estómac a l’intestí prim, de manera que redueix el risc d’acidesa estomacal, nàusees i molèsties estomacals. És un ingredient tradicional en la medicina oriental. Un altre aliment per a considerar és el fonoll, una planta de bulb pàl·lid i tiges llargues i verdes, d’olor i sabor anisat, que s’utilitza per condimentar els aliments. El seu alt contingut en fibra ajuda a prevenir el restrenyiment i millora la regularitat intestinal. El fonoll conté un agent antiespasmòdic que relaxa els músculs llisos del tracte digestiu. Aquesta acció redueix els símptomes digestius negatius com inflor, flatulència i còlics. L’oli de menta és el concentrat dels olis essencials que es troben en les fulles de menta, que s’ha demostrat que millora els problemes digestius. Conté mentol, un compost que alleuja els símptomes de la síndrome de l’intestí irritable com són la inflor, malestar i problemes de moviment intestinal. Relaxa els músculs del tracte digestiu, el que facilita millors digestions.

Beure líquids ajuda a la digestió. És important beure, ja que la hidratació facilita el pas del bol alimentari a través del sistema digestiu i ajuda a suavitzar la femta. En beure aconseguirem que la fibra s’hidrati i s’infli. Sense líquid suficient la fibra no pot fer la seva feina i es produeix restrenyiment. És per tant necessari en els àpats prendre suficient líquid, com a mínim s’ha de beure un got amb cada menjar.

L’estil de vida que portem i l’elecció d’aliments afecten la forma en què el cos digereix el que menja. Beure suficient aigua, portar una dieta rica en fibra i fer exercici contribueixen sens dubte a millorar la salut digestiva.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2020