El card marià, és una planta medicinal la història terapèutica de la qual es remunta 2000 anys enrere, es va usar com a remei hepatoprotector per tractar principalment les disfuncions hepàtiques. Tot i que es creu que és originari d’Àsia i el Sud d’Europa, en l’actualitat el trobem distribuït a tot el món.

El cardo mariano, planta detox y protectora del hígado

És una planta que pot arribar a 1,5 metres, posseeix grans fulles de fins a 40 centímetres de llarg disposades en forma de roseta. La floració té lloc entre finals de primavera i els mesos d’estiu. Els caps florals apareixen sobre llargs peduncles i les seves flors són d’un color porpra vermellós. Els fruits estan compostos per nombrosos aquenis de color fosc, és a dir, llavors que tenen una corona de borrissol blanca coneguda com vilà. Són aquestes llavors, les que s’utilitzen pel seu contingut en principis actius, amb una finalitat terapèutica de remarcable acció sobre les cèl·lules hepàtiques.

Tradicionalment s’ha utilitzat per prevenir i tractar les afeccions hepàtiques. A l’Europa actual, l’ús d’aquesta planta està basat en el seu ús tradicional, com a complement per a millorar la funcionalitat hepàtica i les disfuncions digestives que tenen també un origen hepàtic, a més continua usant-se com una planta antitòxica útil per al tractament de les intoxicacions, afavorir la digestió i millorar la funció hepàtica en l’alcoholisme.

En la seva composició destaca la presència d’un grup de compostos, anomenats flavolignans, inicialment denominats com silimarina.

Tradicionalment s’ha utilitzat per prevenir i tractar les afeccions hepàtiques

La silimarina inhibeix la peroxidació dels lípids en les membranes dels hepatòcits o cèl·lules hepàtiques, protegint-les, gràcies a la seva acció antioxidant. La silimarina sembla actuar no només com escombra de radicals lliures, també influeix en els sistemes enzimàtics de detoxificació hepàtica. L’ús d’un extracte de card marià, estandarditzat en Silimarina, pot ajudar doncs a facilitar la detoxificació de medicaments.

El card marià conté a més altres compostos com són: àcids grassos essencials, proteïnes, esterols vegetals mucílags i bioflavonoides com el kemferol.

A la Silimarina, se li atribueix també beneficis hipocolesterolemiants, que afavoreixen la reducció del contingut en colesterol hepàtic i l’increment del colesterol bo (HDL). A més, ajuda a la funció biliar, afavorint la síntesi i expulsió de les sals biliars, contribuint així a un bon procés digestiu.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here