Entrevistem Juan Manuel Velasco, gerente de BIOVER NV EspañaNatimel S.L. És pioner a Castella i Lleó en la investigació i desenvolupament, la distribució a l’engròs i la venda al detall a les seves botigues, de productes d’alimentació i cosmètica ecològics i de complements alimentaris de gran qualitat.

Entrevista Juan Manuel Velasco

Què destacaries del que has viscut en els teus més de 25 anys en el sector?

El sentiment d’estar en el mateix punt que fa 25 anys, i veient com el que es construeix avui es destrueix demà i es torna a construir demà passat, un continu re-descobrir coses i caure en modes de consum. No obstant això, i veient el molt positiu, també podem destacar d’aquest moment confús en el què tot val, que s’han definit les normes i que hi ha una major mentalització de cuidar-nos i cuidar el nostre entorn i, per fi avui, els més joves, són els més convençuts i millor formats. Crec que pot ser el moment d’entrada a una nova època on el BIO, en comptes de ser una novetat, sigui l’habitual en el consum.

Quina és la tendència de consum més gran que has vist en els últims anys?

Els aliments frescos de tota mena i l’alimentació bàsica de cada dia han agafat força en els últims anys i han anat ocupant un lloc preferencial, amb consumidors cada vegada més formats, que es cuiden diàriament.
Cada vegada més, aliments frescos i biològics i també suplements BIO, que nosaltres fabriquem fa més de 25 anys i afortunadament ara se’ls dóna valor.

L’alimentació convencional sedueix amb sabors i presentació, com sedueix l’ecològica?

Amb sabors i presentació ha de seduir igual que la convencional, el bio ha de ser molt bo i tenir bona vista també. I, en essència, a més, l’alimentació ecològica ha de seduir per ser saludable i sostenible, dos conceptes de moda per a molts però realment inherents des de sempre a l’alimentació ecològica.

Què opines dels formatges vegans?

Consumir alternatives al formatge o al iogurt, realment sans i agradables i basats en un concepte de fermentació natural de fruites o fruits secs, és accedir a aliments saludables que milloren el nostre sistema immunitari procurant una millor salut intestinal.

Ja podem trobar productes gourmet ecològics?

Cada vegada més, i per això apostem molts, i les millors botigues i supermercats ecològics ens els ofereixen a tot el país, a més d’un excel·lent assessorament i formació, perquè siguem cada vegada més coneixedors i gaudim del gust a més a més dels conceptes. Visitem els supermercats ecològics gourmet de les nostres ciutats i descobrirem que la gastronomia no està renyida amb la qualitat i el BIO.

Com veus el mercat ecològic a Castella i Lleó?

Darrere d’uns i davant d’altres, avui la comunicació és molt ràpida i arriba a tot arreu i zones on el mercat ecològic era més pobre, creixen de manera exponencial. És un moment de canvis i encara que els consums no són els mateixos que en les grans ciutats, augmenten, i s’observa un major coneixement per part dels consumidors. A les zones rurals es confon molt el BIO amb els cultius casolans i la “proximitat” ens sembla que és suficient en la lluita contra el canvi climàtic, i encara que és important i els productes poden ser de gran qualitat, no hem d’oblidar que la norma i el fet que estiguin certificats ens garanteix que es compleixen qüestions fonamentals com son no usar insecticides o adobs prohibits en l’agricultura ecològica i complir amb criteris de sostenibilitat de manera obligada.

Autor: Enric Urrutia, Director.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2020