L’alfàbrega és una planta aromàtica per tots nosaltres coneguda que usem a la mediterrània per les seves propietats culinàries des de sempre. Però hi ha una varietat índica, família de la nostra alfàbrega comú, que és molt menys coneguda i que presenta propietats medicinals que la fan especial. Parlem de l’alfàbrega morada (Ocimum sanctum), Tulsi, que en sànscrit significa incomparable. També se la coneix com alfàbrega sagrada o alfàbrega santa.

Tulsi, la albahaca sagrada

És originària de les regions tropicals d’Àsia, però, actualment s’ha estès per tot el món en ser conreada pels seus extraordinaris valors curatius. Té una gran tradició d’ús en la medicina ayurvèdica pel fet que alleuja la febre, la bronquitis, l’asma, l’estrès i les úlceres bucals. Rep el nom d’alfàbrega sagrada perquè en l’hinduisme és venerada com l’encarnació de Lakshimi, l’esposa de Vishnu. I tant a l’antiga Grècia com a Roma, va ser una planta molt apreciada pels seus metges.

Els compostos fitoquímics de l’alfàbrega sagrada són l’eugenol, derivat fenòlic conegut comunament com a essència de clau, l’àcid urosòlic, el carvacrol, linalool, cariofilè i metil carvicol, tots ells compostos que tenen propietats i efectes antiinflamatoris, antidiabètics, antiulcerosos, anticancerígens, i antimicrobians. A més, compta amb components nutricionals com vitamina A, C, i K, i minerals com calci, fòsfor, contenint 287 mg per cat 100 grams, zinc, ferro, manganès, així com fitonutrients antioxidants com la clorofil·la.

Té una gran tradició d’ús en la medicina ayurvèdica pel fet que alleuja la febre, la bronquitis, l’asma, l’estrès i les úlceres bucals

Les propietats medicinals de l’alfàbrega morada són àmplies, tenint acció antidiabètica, ja que té efecte regulador de la quantitat de sucre en sang, disminuint els nivells de glucosa i hemoglobina glicosilada en sang, amb efectes estimuladors de la secreció d’insulina. Millora l’activitat cardíaca i enforteix el sistema cardiovascular. Redueix els nivells de colesterol sèric, triglicèrids, fosfolípids i colesterol LDL, augmentant els valors del colesterol HDL. És una planta antisèptica, presenta acció antiinflamatòria i cicatritzant de ferides. Té acció antioxidant degut a que els seus compostos químics redueixen els radicals lliures incrementant els nivells d’enzims antioxidants com superòxid dismutasa i catalasa. Té efecte immunoestimulant, augmentant la capacitat del sistema immunològic de protegir l’organisme enfront de patògens, i a través dels resultats de proves mèdiques dutes a terme en laboratori, es coneix que té capacitat anticancerígena demostrada enfront de tumors de pell.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2020