Esternuts, picors, mucositat, manca d’oxigen i ulls plorosos són alguns dels símptomes als quals s’enfronten cada vegada més persones quan arriba la primavera. Els antihistamínics sintètics són el tractament habitual per les al·lèrgies, però no són una solució perquè no van a l’arrel del problema i, a més, generen efectes secundaris com mareig, somnolència, irritabilitat o falta de gana.

Cómo afrontar las alergias primaverales

Les persones amb aquests símptomes els tenen perquè el seu sistema immune reacciona d’una manera exagerada al pol·len (al·lergen) en suspensió, dels arbres i plantes en flor, que travessa la primera línia de defensa, pell i mucoses.

El problema real que hi ha darrere de les al·lèrgies primaverals és que el nostre terreny està debilitat, congestionat o inflamat a diferents nivells. Per solucionar-ho, el millor que podem fer és, d’una banda, desintoxicar el fetge de substàncies que no és capaç d’eliminar correctament. D’altra banda, donar un descans al nostre sistema digestiu que estarà inflamat o amb un intestí permeable que deixa passar a sang molècules que no toquen.

La major part de les defenses en el nostre organisme estan en els intestins, així que us podeu imaginar l’important que és recuperar la nostra salut intestinal.

Alimentació

Segons la Medicina Tradicional Xinesa, la primavera és l’estació associada al fetge i, per tant, és el millor moment per ajudar-lo a descongestionar-se i a eliminar totes les toxines acumulades. Per a això, primer de tot hem d’eliminar tots els aliments i hàbits que el poden estar danyant.

Eliminarem el consum d’aliments que també irriten el sistema digestiu: aliments processats, farines i olis refinats, gluten, sucre, lactis, cafè o alcohol.

Seguirem una alimentació basada en vegetals, potenciant els aliments de sabor amarg que donen suport al fetge en les seves tasques de depuració, com ara l’escarola, endívies, carxofes, espàrrecs, rúcula o dent de lleó.

Altres aliments interessants són: la poma ja que és rica en quercitina; la ceba crua pel seu efecte antihistamínic; la pastanaga i altres aliments rics en betacarotens, que protegeixen el sistema immunològic; espècies com la cúrcuma, que és antiinflamatòria, o el gingebre que millora les digestions i desinflama; alguns fermentats com chukrut, kimchi o pickles pel seu efecte prebiòtic i suport al fetge, i llavors de lli i chia que són antiinflamatòries gràcies a la seva aportació d’omega-3.

També podem incloure infusions depuratives hepàtiques amb plantes amargues com el boldo o la carxofera i una infusió al dia de te verd, pel seu efecte antial·lèrgic.

Suplements contra les al·lèrgies

A part de l’alimentació, la suplementació també pot ser de gran ajuda per combatre les al·lèrgies primaverals:

La quercitina és un bioflavonoide (antioxidant) amb propietats antiinflamatòries que ajudaran a que les fosses nasals, els ulls i la gola no s’inflin. A més, és un potent antihistamínic que evita les picors, rinitis i ulls plorosos.

També hi ha suplements de quercitina amb altres ingredients com la vitamina C o la bromelina que potenciaran els seus efectes.

La vitamina C és una vitamina hidrosoluble que ajuda a disminuir el dany oxidatiu, reforça el sistema immune i redueix el cansament i la fatiga.

La bromelina és un enzim que es troba a la pinya, que té efecte antihistamínic capaç de reduir la inflamació i el dolor de fosses nasals i millora el sistema immune.

PATROCINAT PER
Biover
Que las articulaciones no te paren

Autora: Lluca Rullan, Periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020