L’etimologia de la paraula arròs en la nostra llengua, procedeix de l’àrab أرز, Ar-ruzz, doncs va ser aquesta civilització la que va introduir aquest cultiu originari d’Àsia a la Península Ibèrica, durant els segles VII i VIII dC. La Oryza Sativa (planta de l’arròs) va ser escrita per Carlos Linneo a Species Plantarum, en 1753.

El arroz, el cereal que sustenta la vida en nuestro planeta

L’arròs és la llavor de la planta Oryza Sativa, una espècie pertanyent a la família de les Poàcies (gramínies) originària del subcontinent Índic, la llavor és comestible. La majoria d’arrossos es poleixen prèviament per alliberar-los de la coberta que els protegeix (que es converteix en segó), el que elimina així olis i enzims de l’arròs. El resultat és un gra d’arròs que es manté estable durant anys. Avui, és l’aliment bàsic en molts països i no només a Àsia, també en alguns països d’Amèrica Llatina i Àfrica, ja que aquest cereal va esdevenir de gran importància quan va arribar a aquests continents a través de la colonització europea.

El cultiu de l’arròs va començar a la zona central del continent asiàtic fa entre 7.000 i 8.000 anys

Hi ha diverses hipòtesis sobre l’origen de la domesticació i cultiu de l’arròs. Els dubtes sorgeixen sobre si aquest cultiu es va originar a la Xina o a l’Índia. La veritat és que va començar a la zona central del continent asiàtic fa entre 7.000 i 8.000 anys. Posteriorment, el cultiu de l’arròs es va expandir per Tailàndia, Vietnam, Cambodja, Japó i Corea. En l’antiguitat, per a les cultures orientals l’arròs va simbolitzar la vida, la fertilitat i l’alegria de viure, d’aquí ve la tradició de llançar arròs als nuvis, les seves aplicacions són múltiples en cuina i també per a cosmètics, medicines, paper, teles, etc. El famós licor japonès Sake també està elaborat a base d’arròs.

En l’actualitat, les varietats d’arròs són moltíssimes, prop de deu mil, ja que és el segon cereal més cultivat en tot el Planeta, només per darrere del blat de moro. Atès que el blat de moro també és produït amb molts altres propòsits (biocombustibles i farratges), es pot dir que l’arròs és el cereal més important en l’alimentació humana i que contribueix de forma molt efectiva a l’aportació nutricional de la dieta humana actual; és font d’una cinquena part de les calories consumides al món. Més de 6.000 milions de persones el consumeixen cada dia, el 60% de la població mundial. No conté gluten.

A Espanya es produeixen 750.000 tones, enfront de les 247.000 que es consumeixen, ja que la majoria es destinen a l’exportació

Probablement, els primers occidentals que van menjar arròs van ser Alexandre el Gran i els seus guerrers, que van arribar a l’Índia sobre 320 aC. després de la conquesta de l’Imperi Persa. A l’Europa d’avui els dos grans productors són Itàlia i Espanya, on els risottos i la paella han esdevingut plats puntals en el patrimoni culinari mediterrani. A Espanya es produeixen 750.000 tones, enfront de les 247.000 que es consumeixen, ja que la majoria es destinen a l’exportació.

El cultiu de l’arròs a Espanya està concentrat en cinc comunitats: Andalusia és la comunitat que produeix major quantitat amb el 40% del total, el segueix Extremadura, amb el 23%, la Comunitat Valenciana, amb el 15,5%, Catalunya (Delta l’Ebre), amb el 15%, i Aragó 5,75%. El Delta de l’Ebre és la zona de Catalunya per excel·lència en la producció d’arrossos. En aquesta denominació d’origen hi ha sis varietats autoritzades: Badia, Bomba, Montsianell, Sénia i Tebre. El desenvolupament del cultiu de l’arròs en aquesta zona està motivat tant per les característiques climàtiques com per la seva salinitat i l’altura de la capa freàtica. Es tracta d’un arròs de gran qualitat productiva i gustativa.

Autora: Helena Escoda Casas, Llicenciada en Història (UAB).

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2020