Els olis essencials són substàncies orgàniques completes que s’extreuen de les plantes aromàtiques mitjançant el procés de la destil·lació al vapor d’aigua.

Aromaterapia científica La salud a través de los aceites esenciales de grado terapéutico

La recol·lecció de la planta aromàtica a l’estació i hora del dia precisa i el rigorós control durant el procés de la destil·lació al vapor d’aigua, permeten obtenir un oli essencial 100% natural, que contingui totes les molècules aromàtiques presents en els òrgans productors de la planta, és a dir que la destil·lació s’ha completat en la seva totalitat.

La part de la fitoteràpia que utilitza els olis essencials és l’aromateràpia, tècnica ancestral usada avui dia a tot el món en diferents especialitats a nivell mèdic, psicològic, terapèutic, en el massatge, l’esport, l’estètica, etc.

Els olis essencials són substàncies que poden actuar a diferents nivells. Els dos principals són:

  • Fisiològic: efecte directe sobre l’organisme gràcies a la ràpida absorció a través de la pell, en general sempre prèviament diluïts en un portador.
  • Psicològic: efecte obtingut a través del olfacte i la inhalació, que proporciona efectes psicoemocionals.

L’eficàcia i la rapidesa de les teràpies amb aromateràpia depenen de la puresa i la qualitat dels olis essencials utilitzats. Un oli essencial aplicat adequadament pot alleujar dolors, reduir hematomes i inflamacions, impedir la proliferació de bacteris, ajudar a la reconstitució de teixits, regenerar la pell, ajudar a la concentració o millorar l’estat d’ànim. Podem gaudir de l’aromateràpia mitjançant el massatge aromaterapèutic corporal i / o facial, el bany aromàtic i també mitjançant la vaporització, difusió i inhalació dels olis essencials a través d’un difusor o un humidificador adequat. A més, es poden preparar compreses, emplastres, màscares i poden barrejar-se amb llots i argiles.

L’eficàcia i la rapidesa de les teràpies amb aromateràpia depenen de la puresa i la qualitat dels olis essencials utilitzats

Diferents estudis han determinat l’abast que posseeixen els olis essencials i essències com a substàncies que compleixen accions antimicrobianes, antiinfeccioses, immunoestimulants i antioxidants, capaces d’actuar en les infeccions, el sistema immunològic i la inflamació dels teixits. També se’ls atribueix propietats que actuen sobre el sistema nerviós central, a través de la inhalació. Els olis essencials veritables constitueixen un mitjà únic i natural per equilibrar el cos, la ment i les emocions. Segons l’acció que volem aconseguir, serà més adequat usar-los en massatge, inhalacions o en banys aromàtics.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020

Aceites esenciales para mejorar la salud: nuevo libro Aromaterapia para tí, de Maribel Saiz Cayuela