El màrqueting o mercadeig és el conjunt d’eines i tècniques que s’han d’aplicar, des de la producció fins que els productes arriben al consumidor, per estimular i satisfer la demanda. Què hi ha del màrqueting del que és BIO?

El Marketing de lo BIO

En el bon màrqueting el consumidor ha de ser sempre l’autèntic beneficiat, sense perdre de vista que tots els elements empresarials generin els rendiments tangibles i intangibles necessaris i indispensables per a mantenir sanes i en desenvolupament les seves unitats de negoci. Si no hi ha benefici no hi ha empreses i, sense elles, no hi haurà consumidors satisfets i disposats a repetir la compra.

Als que ens dirigim i els que ens veuen

Al juliol de 2017 l’empresa GFK va realitzar per al Ministerio d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) l ‘ “Estudio de Caracterización de Compradores de Productos Ecológicos en Canal Especializado”.

S’hi diu que “el consumidor interessat és més jove, més preocupat per la salut i amb major conscienciació social i mediambiental. El seu consum ecològic s’inicia amb productes frescos i a mesura que consolida el seu consum, augmenta les categories bio que compra. És un comprador ben informat i el percentatge dels que consumeixen pràcticament cada dia productes ecològics ha augmentat”.

El màrqueting del que és Bio és, sobretot, una actitud

Aquest estudi mostra que el 30% dels consumidors té menys de 35 anys, són la generació de persones nascudes entre 1980 i 2000 també anomenats “millennials”. El 47% tenen entre 35 i 54 anys. L’estudi conclou que “en l’actualitat el 25% dels millennials ja són pares. En els propers 10-15 anys el percentatge de famílies serà al voltant del 80%, provocant un gran impuls al consum bio”.

És interessant ressaltar que les principals motivacions cap al consum de productes Bio són: ajudar a portar una vida més saludable al conjunt de la família, ajudar a reduir l’ús de pesticides i fertilitzants químics de síntesi o amb elements no naturals, tenir cura de la natura consumint productes que tenen cura del medi ambient, i consumir productes amb qualitat superior i millor sabor.

Els elements principals del màrqueting del que és BIO

Simplificant, els elements principals del màrqueting són: el Producte, el Preu, la Publicitat i Promoció, la Distribució, les Persones, l’Evidència Física i els Processos.

Si no hi ha producte no hi ha res. És la primera baula de la cadena. Les opcions són moltes i a mesura que s’incrementi el nombre de consumidors, incrementarà la possibilitat de produir i comercialitzar nous productes i categories. Per citar un exemple, Dinamarca té un pla perquè el 2020 tots els seus productes d’alimentació siguin ecològics (BioEcoActual, maig 2017)

El preu segueix sent i serà sempre un factor determinant. La percepció (i realitat) és que els productes Bio són més cars i d’alguna manera el consumidor entén que és lògic que així sigui. El fonamental en aquesta variable és poder establir el preu adequat que permeti accedir de forma rendible al mercat i aconseguir la major difusió possible. En països com Alemanya, els productes ecològics no són necessàriament més cars que els seus equivalents no ecològics. El preu, més enllà d’estar lligat a la certificació ecològica ha d’estar lligat a la qualitat i a la forma en que aquesta es comuniqui i, seguint una de les lleis de l’economia de mercat, lligat a l’oferta i la demanda.

El Marketing de lo BIO

Hi ha un fet incontestable, si ets invisible ningú et veu. Sense importar la mida de l’empresa, la publicitat i la promoció no poden faltar i cal usar de forma creativa els recursos econòmics disponibles per a elles. La presentació del producte, la marca, la cura de la informació de l’etiqueta i ressaltar adequadament els certificats i atributs, són el primer pas per a una bona publicitat. El seu cost és només el de la diferència entre fer-ho bé o malament. Els nous canals de xarxes socials, blocs i internet constitueixen la segona millor eina de publicitat i promoció.

Al pensar en la distribució, sembla obvi que l’objectiu és intentar estar en el major nombre de llocs possibles. Això obre un ventall enorme però no fàcil d’aconseguir. Avui en dia les plataformes de venda per internet són una poderosa eina de distribució, però cal evitar deixar-se portar pels miratges dels preus baixos i les ofertes.

Sense importar la mida de l’empresa, la publicitat i la promoció no poden faltar

Ser una empresa i un producte ecològic comença per les persones que, al cap i a la fi, són les que fan que passin les coses. El màrqueting del que és Bio és, sobretot, una actitud. Molt lligat a les persones tenim l’evidència física. Dues paraules que impliquen que tot el que envolta als productes sigui consistent amb el que pretenem comunicar i transmetre. La nostra pàgina web, la forma de vestir i actitud dels integrants de l’empresa, la col·locació i disseny dels punts de venda, el nostre estil de publicitat i comunicació, …

No tan sols són Bio els productes sinó també ho han de ser tots els processos implicats fins a l’eliminació dels residus. Mentre millor l’identifiqui el consumidor, més gran serà l’efectivitat i benefici de tot el conjunt. L’usuari no ha d’oblidar que ha de fer un consum moderat i ser també curós amb l’adequada gestió dels residus.

Reflexió final

Tot indica que el màrqueting del que és Bio té un paper fonamental per aconseguir que tant empreses com consumidors puguin beneficiar-se d’un major mercat, una major oferta de productes i una millora de processos sostenibles i de baix impacte per al medi ambient. S’han de poder aconseguir bons i variats productes, a preus adequats, disponibles en molts i diversos canals i aconseguint cada vegada més processos ecològics en el cicle de vida útil des de la producció fins a l’eliminació, passant per la venda, ús i consum. En poques paraules, cada vegada més empreses i consumidors responsables i satisfets.

Autor: Pedro Porta. Fundador Solgar Espanya (1991), Soci Alternatur (2019). Enginyer de Telecomunicacions.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here