Parlem amb Josep Casas, CEO i Co-Fundador de Naturitas, comerç online líder a Espanya i amb cada vegada una presència més destacada a França, Itàlia i Portugal. L’empresa, nascuda al 2014, espera facturar enguany 40 milions d’euros, xifra que la situa entre els actors més importants del seu segment i amb un creixement exponencial –el 2019 van facturar 23 milions d’euros i el 2018 n’havien facturat 13.

Josep Casas Naturitas

A l’actualitat compten amb 140 treballadors, i han hagut d’ampliar en 40 persones la plantilla des de l’inici de la pandèmia. Josep ens explica com han fet front a l’increment de la demanda dels darrers mesos, alhora que ens obra la porta per conèixer millor què és Naturitas.

Bio Eco Actual. Quin creixement heu experimentat els darrers mesos?

Josep Casas. En global, hem doblat les vendes de productes ecològics. En el fresc, per exemple, hem vist com la demanda s’ha multiplicat per 4. Així mateix, hem complementat l’oferta amb altres productes com gels desinfectants i mascaretes.

Com heu gestionat l’augment de demanda?

La complexitat ha estat gran perquè per una banda hi ha hagut un augment de demanda i alhora hi ha hagut un descens de productivitat: hem hagut de prendre les mesures adequades per adaptar-nos a la situació actual. Hem obert un torn de nit i hem incorporat 40 persones des de l’inici de la pandèmia. Hem hagut d’assegurar-nos l’espai de seguretat entre els treballadors, però per sort el gran espai del que disposem i els processos automatitzats al nostre magatzem ho han fet possible. Pel que fa a l’atenció al client, a partir de l’1 de juny ja tornarà a la normalitat.

Els nostres usuaris també han estat comprensius amb els temps excepcionals que hem viscut. Nosaltres entreguem sempre el 95% de les comandes en 24 hores, i al estar la logística saturada els primers dies, aquesta funcionava a un 70% de com funciona en la normalitat, però ràpidament vam poder recuperar el ritme.

Almacén Naturitas
Magatzem de Naturitas a Massanes (Girona). L’E-Commerce compta amb més de 45.000 referències.

Com estàveu preparats per a un increment tan gran de les vendes?

Els que som full-players estàvem acostumats al Black Friday que, si bé els darrers anys ha anat a menys, és una experiència d’un període de 2-3 dies on les vendes es multipliquen x 3. Tenim els sistemes preparats per aguantar un augment tan gran com aquest.

Quins plans d’expansió teniu?

El 2019 vam obrir a Itàlia i França, obrint també punts físics al nord d’Itàlia i al sud de França. Així podem treballar amb productors locals d’alta qualitat d’aquestes regions i oferir els seus productes al nostre públic. L’any passat vam instal·lar una cambra frigorífica de 150 metres quadrats per al producte fresc.

Hem duplicat les ventes ‘BIO’ en les últimes setmanes, i en producte fresc s’han multiplicat per quatre

Solidaritat: Quines accions heu portat a terme?

Treballem amb més de 500 proveïdors diferents i accedim a productes als que potser el sector públic no té un accés tan ràpid. Vam aconseguir mascaretes i gel molt ràpidament i, abans de posar-los a la venda a Naturitas, vam fer una donació de 100.000€ destinada a residències. Sabíem que les grans oblidades eren les residències, que eren la població de risc, i el 30 de març vam fer la primera donació. D’altra banda vam comprar tests per als nostres treballadors a través d’una empresa xinesa quan ningú en tenia, ni la Generalitat, i vam fer arribar un formulari al que es van apuntar 200 residències, vam començar a trucar-les i cada dia entregàvem 40-50 lots. Vèiem la desesperació al parlar amb la gent: no tenien cap EPI, cada cop tenien menys treballadors… la situació era dramàtica i vam intentar aportar tot el que estava a les nostres mans. Ara, aquest maig, estem produint un salvaorelles, que és un tros de plàstic que és útil per a la gent que porta vuit hores al dia la mascareta i a qui això produeix una molèstia i una marca darrere les orelles. És molt útil i, a part de per a l’ús intern, l’ estem venent i per cada compra donem 2€ a la iniciativa #JoEmCorono.

Salvaorejas
El Salvaorelles comerciat a Naturitas pel que l’empresa dóna 2€ per cada venda a #JoEmCorono.

Com va néixer la idea de crear Naturitas?

Sóc enginyer de camins i el meu soci és enginyer de telecomunicacions. Sóc intolerant a la lactosa i a l’ou, i el meu naturòpata em recomanava productes que m’era molt difícil trobar a les botigues i herbolaris. Vaig començar a comprar online i vaig veure que l’experiència de compra al 2014 no era comparable a la de comprar roba o altres productes amb mercats i plataformes més desenvolupades i vaig decidir llançar Naturitas juntament amb el meu soci.

Quina és la clau del vostre èxit?

L’assortit i el servei. Disposem de moltes referències, és com va néixer l’empresa i és al que ens mantenim fidels: oferir la varietat que els consumidors necessitem.

Naturitas Servicio

Com transmet Naturitas als seus clients la filosofia ‘ecològica’?

Una cosa que fem des del 2016 és no enviar plàstics. És el nostre compromís i el packaging nostre és 100% lliure de plàstics. Sense precintes, sense bombolletes, etc. A més, hem fet dels productes ecològics una part molt important del nostre negoci i són molt importants per a nosaltres. I, en la situació actual, estem reinventant-nos cada una o dues setmanes amb nous serveis per intentar ajudar als consumidors a adaptar-se al nou paradigma. Per exemple, hem engegat un extensiu programa  de webinars i formació gratuïta.

Pots trobar més informació sobre Naturitas a www.naturitas.es

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020