En els últims anys cada vegada se sent parlar més de l’arsènic i gairebé sempre, associat a l’arròs. Semblaria que l’arròs conté arsènic de forma natural, és així? S’ha convertit l’arròs en un aliment perillós?

Come arroz entero, integral y de cultivo ecológico, 2-3 veces por semana

Què és l’arsènic?

L’arsènic és un metall pesat, tòxic per a l’ésser humà, especialment en la seva forma inorgànica. L’arsènic inorgànic és un producte de l’activitat industrial, des d’on arriba fins a l’aigua de beguda i fins a les aigües subterrànies i de cultiu, sent absorbit per moltes plantes durant el seu creixement.

Encara que tot el planeta està ja contaminat amb arsènic, són algunes regions, principalment Sud-est asiàtic i Sud-Amèrica, on l’aigua de consum té més arsènic i on els efectes indesitjables de l’exposició a l’arsènic són més evidents.

L’exposició crònica a l’arsènic pot produir problemes a nivell digestiu, renal i cardiovascular. L’arsènic és un carcinogen i augmenta el risc de patir càncer de pulmó, bufeta i pell.

Per què en l’arròs?

L’arròs, al créixer en aiguamolls, és més vulnerable i concentra més arsènic que altres cereals. No obstant això, a Espanya el consum d’arròs és relativament baix, la nostra principal font d’exposició a l’arsènic no és l’arròs, sinó els productes processats elaborats amb cereals en general, a més de l’aigua i els productes lactis.

Menja arròs sencer, integral i de cultiu ecològic, 2-3 vegades per setmana

És millor deixar de consumir arròs?

No. Consumir arròs 2-3 vegades per setmana no incrementarà significativament la nostra exposició a l’arsènic; el perill real el tenen les persones que viuen en regions amb aigües molt contaminades i on l’arròs és l’aliment principal d’una dieta molt poc variada. Per reduir al màxim la teva exposició a l’arsènic sense renunciar a les propietats de l’arròs, segueix aquests consells:

  • Menja arròs sencer, integral i de cultiu ecològic, 2-3 vegades per setmana.
  • Evita productes elaborats amb derivats de l’arròs, com el xarop, la farina, el segó o la llet d’arròs. No tenen les propietats nutricionals de l’arròs sencer i poden ser substituïts per aliments similars.
  • Renta bé l’arròs amb aigua a raig abans de coure-l i si pots, cou en un volum d’aigua major i escorre’l i esbaldeix-lo de nou després de la cocció.
  • No donis als nens petits farinetes de cereals que portin farina d’arròs. El millor cereal per al nadó petit és la civada, i més endavant el blat o l’espelta. Quan comencin a menjar arròs, que sigui en forma de gra sencer cuit, 2-3 vegades per setmana igual que els adults.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020