Estem en un moment en què, amb més motius (tot i que ja en teníem, i de sobres, des de fa temps) i potser amb més motivació i urgència, hem d’assumir i integrar que la nostra salut i la de la planeta van inexorablement agafades de la mà. No hi pot haver gent sana en un planeta malalt.

La salud del futuro: integral, integrativa, preventiva y ecológica

I, tant pel que fa a la nostra pròpia salut com a la del  planeta, hem de fer-nos conscients i responsables d’això: cal deixar de ser només “pacients” pel que fa als nostres processos de salut-malaltia i convertir-nos en “subjectes actius” en el procés de curació, comprenent que la nostra forma d’alimentar-nos, de respirar, de pensar, de sentir, de dormir … són fonamentals en el manteniment i recuperació de la nostra salut. I el mateix pel que fa al nostre planeta i al nostre model de societat; a més de les urnes i de reclamar als nostres governants noves polítiques, podem ser ja “actuants” amb els nostres hàbits de consum i amb la nostra forma de vida.

El concepte de l’home com un microcosmos, és a dir, un cosmos en miniatura que reflecteix l’univers sencer o macrocosmos, no és només la base de l’obra d’Hipòcrates de Cos, pare de la medicina, sinó que el trobem en multitud de textos de totes les èpoques i cultures: la filosofia presocràtica, la filosofia hindú, la xinesa, en els textos sagrats de l’antiga Pèrsia o en els “Upanishads” de l’Índia, per exemple.

La nostra salut i la de la planeta van inexorablement agafades de la mà

També els últims descobriments de la ciència demostren això i ja sabem que el nostre organisme és un “microunivers” poblat de milers de milions de bacteris i de virus que són al digestiu, als pulmons, la pell … que són essencials per mantenir l’equilibri amb l’exterior. Fins i tot l’ADN humà té integrats en la seva seqüència virus i bacteris.

El biòleg i investigador, Màximo Sandín, doctor en Bioantropologia i pioner al món científic, com a defensor del paper fonamental dels virus en l’evolució de la vida, diu que, “les malalties no es produeixen “a l’atzar”, sinó que són produïdes per alguna agressió o desequilibri ambiental”. Diu Sandín en el pròleg a la segona edició del seu llibre “Pensant l’evolució. Pensant la vida” que “les astronòmiques xifres de bacteris i virus en què vivim immersos, en el nostre interior i en el nostre exterior, en els mars i en els sòls, estan connectats en una complexa “xarxa de la vida” que comunica el món orgànic amb l’ inorgànic i que converteix la Naturalesa en una cosa viva. Amb ganes de viure. Però ens l’estan matant“.

S’estima que a la Terra hi ha 10.000 milions més de bacteris i virus, que estrelles a  l’Univers. Només en una gota d’aigua de mar hi ha 1 milió de bacteris. D’altra banda, només som un 10% de cèl·lules humanes, la resta són microorganismes que no estan en nosaltres al néixer.

S’estima que a la Terra hi ha 10.000 milions més de bacteris i virus que estrelles a l’Univers

Hem doncs de reflexionar respecte a la importància de reprendre l’equilibri perdut i enfocar-nos a una convivència harmònica amb la natura i una agricultura ecològica com a única opció per a la nostra subsistència.

És també moment de replantejar-nos com està sent la nostra forma de vida i com estem atenent a la nostra salut: si tenim una alimentació saludable, si descansem prou, si fem exercici, si tenim contacte amb la natura (amb la terra, l’aigua, l’aire i el sol), com és la nostra respiració, com són les nostres relacions i les nostres emocions, com està la nostra energia vital i com podem harmonitzar-la. Escoltar i cuidar el nostre cos i al nostre planeta, educar els més petits en això i fer una medicina integrativa i preventiva són l’únic camí per a la salut.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here