L’ecològic està de moda. Fa anys que la producció ecològica és tendència, i el mercat no ha parat de créixer

L'essència de l'ecològic: quan no tot s'hi val

A l’espera de dades d’àmbit nacional, informes d’alguns comitès de certificació com el CCPAE català auguren un gran creixement del sector també en 2019-2020. A Catalunya el sector ecològic va créixer prop d’un 20% en 2019 i va fregar els 700 milions d’euros de volum de negoci. A Espanya no hi ha dades oficials, però s’estima que se superin els 2.000 milions d’euros de facturació. Aquest creixement de dobles dígits fa alguns anys que s’ha dirigit especialment al gran consum i l’entrada de grans empreses provinents d’altres sectors. Segons dades del Ministerio d’Agricultura, Pesca i Alimentació de 2019, la quota de mercat ‘bio’ de canal convencional ja ha superat al comerç especialitzat ecològic, si bé l’especialitzat segueix creixent, encara que a un ritme menor, al voltant del 2% anual . D’altra banda, la crisi actual suposa un repte més per als productors, transformadors i comercialitzadors, plantejant la incògnita de saber si el creixement que han experimentat algunes categories ‘bio’ es sostindrà, així com els vincles entre consumidors i comerç de proximitat i aliments ecològics.

Hem parlat de la situació actual del sector amb 4 empreses pioneres ‘bio’ a Espanya, l’origen i essència de les quals representa la filosofia de la producció ecològica més enllà de la certificació i el segell.

Pol Picazos, director de Vendes i Màrqueting de Biocop, empresa que té 45 anys, fundada el 1975 i que va participar en la creació de la normativa de producció ecològica a Espanya, ens comenta que donen “per descomptat que un producte ha de ser ecològic” i busquen, a més, “aportar els valors que pensem que són més importants. Estan entrant al sector moltes empreses que no tenen res a veure amb el BIO per l’oportunitat de mercat. Però no tot s’hi val “. Alguna cosa en el que coincideix Sara Muñoz, Sustainable Food Advisor i CEO de Biogran entre 2004 i 2020, que apunta que “tot el que sigui fomentar l’alimentació i el consum ecològic suma, sempre que es faci d’una manera coherent i amb una estratègia clara. Ara hi ha molt oportunisme i em sembla bé que empreses grans es fixin en el BIO, però no a qualsevol preu. No tot s’hi val”.

Però, què és l’essència BIO?

El contacte directe amb el consumidor, apostar per la producció, la transformació i la comercialització local. Pagar el que és just als que produeixen els nostres aliments i, alhora, assegurar al consumidor la màxima qualitat d’uns productes, els ‘bio’, que ja de per si, com s’ha demostrat en nombrosos estudis científics 1 són més saludables, més respectuosos amb el medi ambient (fins a un 40% menys de gasos d’efecte hivernacle per hectàrea 2), i fins i tot el doble de barats per a la societat 3. Així, és complementar la certificació ecològica d’un producte amb altres accions que representin la coherència humana i social de l’empresa.

Això ho exemplifiquen a la perfecció a Sol Natural. Stef Sanders, Co-Propietari de l’empresa, ens comenta que “a més d’un producte que sigui ecològic i vegà / vegetarià, la nostra prioritat és que el producte sigui de proximitat, per així reduir l’impacte mediambiental i contribuir també a l’economia nacional”, i apunta que sempre busquen establir relacions comercials a llarg termini “el nostre objectiu és créixer junts i construir relacions duradores basades en la confiança i el compromís”.

Una cosa que també tenen clar a Herbolario Navarro, grup històric de botigues l’origen del qual es remunta a 1771. Segons ens explica el seu director general José Navarro, local i ecològic són la seva filosofia: “sempre busquem que els productes siguin d’origen local. El sector ecològic a Espanya cada vegada és més madur, però, si un producte no el tenim aquí i el consumidor ens ho demanda, el portem per donar un servei als nostres clients i, en aquestes situacions, procurem que el producte sigui europeu. Busquem, alhora, que les empreses a les que comprem siguin familiars, que siguin empreses en què es tracta bé al treballador, l’agricultor i el ramader. La part social és molt important per a nosaltres, i conèixer al productor que hi ha darrere de la marca és essencial. Fugim dels productors que estan per tendència o que no creuen en el producte: intentem fer el que al consumidor li agradaria fer si estigués al nostre lloc. Així mateix, busquem que les relacions siguin estables i a llarg termini”.

La esencia de lo ecológico: cuando no todo vale
José Navarro a la botiga insígnia d’Herbolario Navarro a C/Arzobispo Mayoral 20, València.

En la mateixa línia, Sara Muñoz explica que: “des dels nostres inicis sempre ha estat cabdal buscar productors locals, fonamentalment a Madrid, Castella i Lleó i Castella-la Manxa. Espanya és un dels majors productors ‘bio’ del món i d’Europa, i no tindria sentit comprar fora. El 80% dels nostres proveïdors són d’Espanya: l’agricultor que ens subministra els llegums i els grans porta més de 20 anys amb nosaltres”.

Pol Picazos elogia el model que han aconseguit el sector ‘bio’ i la societat francesa, on el comerç especialitzat ecològic i de proximitat creix a ritme de convertir-se en el principal canal: “ens agrada molt el model francès en què trien el producte per que vagi directament a la riquesa del seu poble i agricultors. Abans de comprar l’arròs fora, comprem l’arròs de Múrcia, de Calasparra, que, encara que es pagui a un preu més alt, té un efecte en la nostra economia local. El model francès d’intentar tenir el màxim de matèries primeres el màxim de locals possible és per el que apostem, sempre en certificació ecològica”, comenta.

I què puc fer jo?

Comprar bio, en petit comerç especialitzat, i triar productes de proximitat. Mantenir consciència del que consumim. Com apunta José Navarro, la crisi actual hauria d’aconseguir que “el consumidor sigui més conscient de que cal donar suport als agricultors i ramaders locals: en tota aquesta crisi ells han seguit treballant”.

Referències bibliogràfiquess

[1]SEAE (2018). Evidències científiques sobre els beneficis de la producció ecològica. Catarroja: Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica.

[2] Skinner, C., Gattinger, A., Krauss, M., Krause, H., i Van der Heijden, el Sr. J. (2019). The impact of long-term organic farming on soil-derived greenhouse gas Emissions. Scientific Reports, 9, 1702.

[3] Regne Unit: per cada £ 1 gastada, el cost real per a la societat és £ 2, al no estar reflectits en el preu de venda a el públic les despeses que genera el model de producció convencional. The Sustainable Food Trust (2017). The Hidden Cost of UK Food. Bristol: Taylor Brothers.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol 2020