La nostra primera recomanació per mantenir una adequada flora i salut intestinal és cuidar l’alimentació. Promoure la ingesta de fruita, verdures i fibra, que es relacionen amb una major diversitat microbiana a l’intestí i per tant la possibilitat de patir menys malalties cròniques. Gràcies a aquests aliments es produeixen una sèrie de microbis o metabòlits microbians amb un efecte antioxidant i antiproliferant.

Información microbiota y salud intestinal

Tenir cura de la salut intestinal

D’altra banda evitar l’excés d’aliments rics en proteïnes d’origen animal, com les carns, embotits, peix i marisc, que produeixen metabòlits que es relacionen amb el càncer o la tumoració i per tant poca quantitat d’àcid butíric que té un efecte protector de l’epiteli intestinal.

En la salut intestinal també influeixen altres factors com ara l’ambient. Sota condicions d’estrès crònic, el nostre cervell ordena al sistema endocrí, la secreció de cortisol (una hormona), que afecta la musculatura intestinal, responsable de la motilitat. Això afecta al seu torn a la mucosa, causant inflamació i danyant així el sistema immune i inflamant la barrera intestinal que deriva en una permeabilitat de l’intestí. Aquesta consisteix en separacions a nivells epitelials a les parets de l’intestí i per tant una filtració d’aliment que es descompon i es pot arribar a associar amb intoleràncies alimentàries.

Diferències entre probiòtic i prebiòtic

Els aliments probiòtics són aquells on hi ha bacteris que ajuden a reforçar el nostre sistema immunològic, aquests bacteris a més, poden sobreviure a una digestió arribant vives al còlon i ajudant a restituir la flora intestinal que pugui haver estat alterada per alguna causa. Aquest tipus d’aliments són per exemple les begudes energètiques o els iogurts. D’altra banda tenim els aliments prebiòtics, aquests estimulen el creixement en el còlon dels bacteris beneficiosos. A diferència dels bacteris vius dels probiòtics, els prebiòtics són només substàncies que ajuden, sense vida, a manera de complements energètics per als bacteris beneficiosos.

Aquestes substàncies són afegides a alguns aliments per fomentar el desenvolupament selectiu de la nostra flora intestinal. Un aliment prebiòtic serveix per potenciar un altre probiòtic, és a dir són complementaris.

Nutrients que poden ajudar a la salut intestinal

Probiòtics

Bifidobacterium lactis w51, Bifidobacterium lactis w52, Enterococcus faecium w54, Lactobacillus acidophilus w22, Lactobacillus paracasei w20, Lactobacillus plantarum w1, Lactobacillus plantarum w21, Lactobacillus salivarius w24, Lactobacillus lactis w19.

Combinacions d’herbes i plantes medicinals

Anís verd llavors, carbó actiu, comí llavors, coriandre llavors, marialluïsa fulles i fonoll que ajuda en flatulències i en espasmes del ventre.

L-Glutamina

La glutamina millora el metabolisme muscular, la salut intestinal, la salut immune, dóna suport a l’homeòstasi de la glucosa, la recuperació després de l’exercici i al seu torn millora l’estrès metabòlic, la síntesi de proteïnes, el metabolisme dels carbohidrats i la permeabilitat intestinal.

Enzims

Com poden ser l’amilasa, proteasa, lactasa, lipasa, cel·lulasa, totes elles tipus d’enzims que descomponen els carbohidrats i milloren la digestió. També la papaïna, que millora tant la digestió com el sistema immune, i la bromelaïna, beneficiosa per al sistema digestiu, millora també la salut vascular, venosa i el sistema immunitari.

PATROCINAT PER
Herbolario Navarro | Casa Fundada en 1771

Herbolario Navarro

Autora: Ana María Rodríguez, farmacèutica d’Herbolario Navarro.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020